Stena Vinga flyttas till Irländska sjön för att hoppa in som vikarie mellan Rosslare och Cherbourg.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Passagerarsjöfart

Stena Vinga går in som vikarie på Irländska sjön

Under hösten genomför Stena Line ett omfattande dockningsprogram för flera av sina färjor. Det betyder bland annat att Stena Vinga flyttas till Irländska sjön.

Det är under september och oktober som Stena Line genomför dockningar av flera av sina färjor på Irländska sjön. Med start under tisdagen den 29 september kommer därför Stena Vinga, rederiets tredje fartyg på linjen mellan Göteborg och Frederikshavn, att sättas in mellan Rosslare och Cherbourg under en månad.

– Vi har ett pågående dockningsprogram på Irländska sjön och flyttar runt flera av våra fartyg under september och oktober. Vi försöker att ha en flexibel flotta och i sådana här lägen är det tydligt att vi lyckats bra, säger Carl Mårtensson som är presschef på Stena Line.

  • Stena Nordica. Foto: Pär-Henrik Sjöström
  • Stena Estrid. Foto: Stena Line
  • Stena Horizon. Foto: Stena Line
  • Stena Superfast VII. Foto: Stena Line
  • Stena Superfast VIII. Foto: Stena Line

Dubbelt E-flexer på samma linje

Omflyttningen har bland annat inneburit att rederiets båda E-flexerfartyg, Stena Edda och Stena Estrid, nu går tillsammans på Belfast, Edda till Birkenhead och Estrid till Cairnryan.

– Estrid vikarierar för Superfast VII och VIII under deras dockningar. Det är färre reserestriktioner inom Storbritannien än till Irland så tonnaget och framförallt passagerarkapaciteten behövs bättre där, säger Mårtensson. 

Stena Nordica flyttas hem

Stena Vinga går in på Rosslare–Cherbourg i stället för Stena Horizon som flyttas till linjen mellan Holyhead och Dublin för att i sin tur ersätta Stena Nordica som ska till Polen för att dockas inför att fartyget ska göra en återkomst till linjen mellan Karlskrona och Gdynia i slutet av oktober. 

– Nordica återvänder till Karlskrona–Gdynia som är hennes hemmalinje. Fartyget har varit utlånat till Irländska sjön och för tidigare stand-by-fraktuppdrag för en eventuell hård Brexit, säger Mårtensson.

I och med Stena Nordicas återkomst kommer Stena Baltica att lämna linjen. Stena Line vill inte kommentera framtiden för Stena Baltica som rederiet chartrat från franska Brittany Ferries. Men enligt tidigare uppgifter till fransk media kommer fartyget tillbaka till rederiet och ska byggas om och ersätta Barfleur mellan Poole och Cherboug under nästa år.