Fotograf: Stena Line

Kategori: Passagerarsjöfart

Stena Line-rekord i Irländska sjön

Stena Line noterar kraftig tillväxt i sin färjetrafik på Irländska sjön under de senaste fem åren.

Fraktvolymerna på Stena Lines linjer från Belfast till Cairnryan, Liverpool och Heysham uppgick till drygt 514.000 enheter under 2017, vilket innebär en årlig ökning med 3 procent. Antalet passagerare var 1,5 miljoner, eller 2,5 procent mer än året innan, och antalet bilar 360​.000, en ökning med 2,5 procent. Busstrafiken stod för den största ökningen med 10,5 procent, vilket uppges vara ett tecken på en turistboom i Belfast.

Investeringar

De senaste årens kraftiga tillväxt beror bland annat på ett pågående investeringsprogram i hamnar och fartyg. I dag är Belfast Stena Lines största operativa hub med sju fartyg och upp till 22 dagliga seglingar.

– Trots att Stena Line har levererat en rekordprestation 2017, fortsätter vi att fokusera på att tillhandahålla ännu bättre service till våra kunder 2018. Det är därför som vi investerar ytterligare 500.000 pund i att uppgradera passagerarutrymmena ombord på våra fartyg under våren, säger Paul Grant, linjechef för Irish Sea North, i ett pressmeddelande.

Nya fartyg

– Jämn tillväxt på årsbasis på våra Belfastbaserade linjer placerar oss också i framkant vad gäller Stena Lines framtida europeiska investeringsplaner. Därför har Irländska sjön lyckats attrahera ett antal nybyggda fartyg som ska sättas i trafik 2019 och 2020. Samtidigt som vi fortsätter att investera kommer vi också att lobba för förbättringar av vägförbindelserna, speciellt A75 i Skottland, tillägger Paul Grant.