Fotograf: Stena Line

Kategori: Miljö | Passagerarsjöfart

Stena Line landansluter i Oslo hamn

Stena Lines färja Stena Saga blir första färjan att ansluta till elnätet i Oslo hamn. 

Därmed tar Stena Line ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete för att minska utsläppen. Stena Saga, som trafikerar Oslo-Fredrikshamn, blir rederiets 14:e fartyg av totalt 38 att ansluta till grön el när de är i hamn. Stena Line är första rederiet att ansluta till elnätet i Oslo hamn.

”Viktig milstolpe”

Stena Line har arbetat med landsanslutningar sedan 1989 och är därmed pionjär inom området. 

– Slutförandet av ännu en landanslutning på nätet i Oslos hamn är en viktig milstolpe i våra ansträngningar att minska utsläppen och vi närmar oss nu vårt mål med att ansluta 25 procent av våra terminaler 2020. Många av våra hamnanlöp görs i närheten av städer, vilket gör det extra viktigt att kunna stänga av motorerna, säger Erik Lewenhaupt, Head of Sustainability, Brand and Communication på Stena Line.

Som 1.300 bilar

Anslutningen till elnätet i hamnen förväntas leda till en besparing på drygt 1.400 ton bränsle varje år, vilket motsvarar koldioxidutsläppen per år för 1.300 bilar. 

– Vi har ett riktigt nära och bra samarbete med Oslos hamn, och vi är glada över att vi har en kraftfull strömförsörjning på land. Det är också roligt att kunna stödja Oslo i sitt arbete för att minska koldioxidutsläppen i staden och hamnen, säger Johan Edelman, Trade Director for Region Norway på Stena Line.