Fotograf: Sara Warik

Kategori: Fartygsaffärer | Passagerarsjöfart | RoRo

Stena kör på Sydkorea

Stena startar en roro-linje mellan Sydkorea och Ryssland. Tre turer i veckan kommer att avgå från sydkoreanska Sokcho till två olika hamnar i Ryssland.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]olika hamnar i Ryssland.

– Det är i Asien tillväxten finns och vi har för avsikt att växa i Asien, säger Hans Nilsson, vd på Stena International Freight till Sjöfartstidningen.

Linjen ska gå två gånger i veckan mellan sydkoreanska Sokcho och ryska Zarubino och en gång i veckan mellan Sokcho och Vladivostok.

– Det blir nästan som två linjer i en. Man kan tycka att de ryska hamnarna ligger så nära att det skulle räckt att gå till den ena, men Zarubino är porten till Kina och i Vladivostok finns anknytning till Transsibiriska järnvägen, säger Hans NIlsson.

Både last och passagerare

Via järnvägen genom Ryssland är det möjligt att nå Europa landvägen med gods – en trafik som redan testats av bland annat de stora tyska logistikbolagen.

– Det är något som kommer att öka men det är inte därför vi startar roro-linjen, utan det är för den lokala marknaden.

Linjen ska vara igång den 19 mars och kommer att trafikeras med ropax-fartyget New Blue Ocean, byggt 1988. Fartyget har en kapacitet om 1.400 filmeter för rullande last och plats för 750 passagerare ombord. På sikt räknar Stena med 100.000 passagerare per år.

– Vi räknar med att ha 65 procent av omsättningen från last och 35 procent från passagerare.

Ingen tillfällighet

Att det blev just den här linjen som blev Stenas första roro-linje i bortre Asien är ingen tillfällighet.

– Vi har haft en man på plats där borta som undersökt förutsättningarna. Sedan är det inte heller bara att starta en linje. På de flesta ställen finns redan etablerade linjer och man måste ha tillstånd och licenser.

Den nya linjen kommer att köras i ett nystartat bolag under namnet Stena Daea Line som ägs till 90 procent av Stena och till 10 procent av Sydkoreas största färjeoperatör Daea. Om allt går som det ska lär vi få se flera asiatiska roro-linjer med Stena-intressen bakom.

– Nu har vi en helt ny organisation på plats och det gäller att komma igång och få allt ”up and running” men vår målsättning är att växa. Vi har inte kommit för att bara starta en linje.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]