Kategori: Fartygsaffärer

Stena Bulk köper tre LNG-fartyg från TMT

Stena Bulk köper tre LNG-fartyg (flytande naturgas) från rederiet TMT, Taiwan, för SEK 4,5 miljarder.

Nybyggena Stena Clear Sky och Stena Crystal Sky med kapacitet för 174 000 kubikmeter är byggda i år på Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering i Sydkorea och kommer att levereras från varvet i juni. Därefter väntar kompletterande utrustning och nya besättningar innan fartygen kan hämta de första lasterna i slutet av juni. Det tredje fartyget, Stena Blue Sky med kapacitet för 145 000 kbm byggdes 2006 på samma varv. Stena Blue Sky är i dagsläget chartrat av ryska energikoncernen Gazprom med 22 månader kvar på kontraktet.

– Vi tror att detta är en mycket god investering. LNG står för en betydande del av tillväxten inom den globala energiförsörjningen och i dagsläget är det brist på LNG-fartyg. Därför räknar vi med att intjäningen på de två nybyggda fartygen direkt kommer att vara över 100 000 USD per dag, säger Ulf G. Ryder, Stena Bulks vd. 

Enligt Ulf G. Ryder så behövs det, trots att varvens orderböcker är fulla, behov av ytterligare 60 till 70 nya LNG-fartyg fram till 2014 för att täcka efterfrågan.

Stena Bulks köpfest kommer efter att A. P. Møller-Mærsk tidigare under månaden meddelat att man säljer hela sin flotta av LNG-tankers, då koncernen vill koncentrera sig på kärnverksamheten. 

A. P. Møller-Mærsks LNG-flotta består av åtta fartyg med kapacitet på 138 300 till 165 600 kubikmeter. Fartygen byggdes under åren 2004 till 2008. I början av året tog Maersk LNG leverans av Maersk Meridian med kapacitet för 165 500 kbm.