Fotograf: Stena Bulk

Stena Antarctica i räddningsinsats

Stena Bulks aframaxtanker Stena Antarctica räddade 85 flyktingar från läckande farkost på Medelhavet.

I tisdags, den 29 juli, var Stena Antarctica på väg från La Skhirra i Tunisien till Milazzo i Italien. Klockan 19.25 kom larm från italienska kustbevakningen om ett fartyg i sjönöd mellan Malta och Libyens kust. Stena Antarctica lade om kursen och plockade några timmar senare upp 85 flyktingar från en mycket överlastad farkost.

Läckte ut luft

Stena Bulk uppger att farkosten var en mycket enkel form av uppblåsbar flotte, som till viss del var skadad. Några delar av flotten hade börjat läcka ut luft och personerna på flotten arbetade hårt på olika sätt för att hålla den flytande och undvika att vatten skulle läcka in. Flyktingarna var alla papperslösa från flera olika afrikanska länder och fördes i säkerhet till Palermo igår, 31 juli, på morgonen.

– Som vanligt i ett sådant här läge är det självklart att göra vårt bästa för att ta hand om de människor som mest troligt kommer från mycket svåra förhållanden. Den här gången ombads vi av den italienska kustbevakningen att hjälpa till eftersom vi var ett av de fartyg, som var närmast den plats där de observerat den osäkra ”hemgjorda” farkosten. Vi gjorde allt vad vi kunde för att säkert få ombord alla och det gick bra. Nu har vi just lämnat av flyktingarna i Palermo i samarbete med de italienska myndigheterna, som tar hand om dem när de kommer iland, kommenterar Erik Hånell, vd för Stena Bulk.