Stellamar sjösattes under söndagen och ligger här bredvid den första systern i serien, Electramar.

Fotograf: AtoB@C Shipping

Kategori: Skeppsbyggnad | Torrlast

Stellamar – AtoB@C:s andra nybygge sjösatt

Under söndagen sjösattes Stellamar på varvet i Indien. Det är AtoB@C Shippings andra nybygge i serien om tolv pluginhybrider.
Arbetena med AtoB@C Shippings nya torrlastare med batteriteknologi och anslutning för landström rullar vidare. Under söndagen sjösattes Stellamar, det andra fartyget i serien på Chowgule Shipyard i Indien.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]rbetena med AtoB@C Shippings nya torrlastare med batteriteknologi och anslutning för landström rullar vidare. Under söndagen sjösattes Stellamar, det andra fartyget i serien på Chowgule Shipyard i Indien.

– Jag vill tacka alla parter som är inblandade i detta framgångsrika projekt. Det är fantastiskt att vara tillbaka här på Chowgule Shipyard och bevittna de stora framstegen med konstruktionen av dessa toppmoderna fartyg. Våra kunders behov av en modern och hållbar flotta ökar dag för dag och vi är glada att vi kan svara på den efterfrågan inom kort, säger Frida Rowland, Corporate Business Development på AtoB@C Shipping.

Stellamar sjösattes under söndagen. Foto: AtoB@C Shipping

Just nu pågår arbeten på sex av de tolv fartygen i serien. Det första fartyget, Electramar, håller på att färdigställas och genomgår just nu de sista faserna av utrustningen inför leveransen senare i höst. Efter det kommer skrovsektionerna av det tredje fartyget, Ecomar, att flyttas till slipen för montering. I april i år kölsträcktes det fjärde fartyget, Aquamar, och i slutet av juli kölsträcktes Maximar som är nummer fem i serien. I slutet av juni genomfördes en steel cut av det sjätte fartyget, Terramar.

Fartygen i serien är på 5.350 dwt och får isklass 1A. De utrustas med batteriteknologi och anslutning för landström vilket möjliggör utsläppsfria och bullerfria hamnanlöp. Sjöfartstidningen har tidigare skrivit om fartygen bland annat härhär och här.

Efter leveransen av Electramar kommer rederiet arv få leverans av ett nytt fartyg var tredje månad fram tills alla tolv har levererats. Det sista fartyget beräknas vara färdigställt under andra kvartalet 2026.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]