Kategori: Politik | Skeppsbyggnad

Staten går inte in i STX Finland

Debatten om varvsindustrins framtid har på den senaste tiden gått hög i Finland. Inte minst efter det att regeringen nekade STX Finland det lån som varvet skulle ha behövt för att finansiera byggnationen av ett tredje ultrastort kryssningsfartyg av Oasis-typ. Som en följd av det uteblivna lånet gick ordern till STX i Frankrike.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ke.

Mauri Pekkarinen, ordförande för riksdagens ekonomiutskott, har offentligt framfört tanken att staten skulle gå in som delägare i STX Finland. Finansminister Jutta Urpilainen säger dock att detta inte kommer att ske. Hon ser visserligen inga principiella hinder för statligt delägande i varvsföretag, men anser inte att staten ska gå in och stödja företag som går dåligt. Hon anser att STX-beslutet visserligen var en ovälkommen julklapp till alla finländare, men att staten och dess åtgärder inte är orsaken till varvets problem och utmaningar.

– Staten var redo att göra allt inom lagens ramar för att finansiera affären. Inte ens politiker får bryta mot lagen även om viljan skulle vara hur god som helst. Nu är det viktigast att trygga leveranserna av redan beställda fartyg, sade hon då Socialdemokraternas partistyrelse sammanträdde.

Vidare sade Urpilainen att hon förväntar sig mycket av den arbetsgrupp som regeringen tillsatt för att utreda marinindustrins konkurrenskraft.

– Jag vill att regeringen utifrån från denna drar upp riktlinjer för branschens framtid.

Enligt näringsminister Jan Vapaavuori har Finland skickat en begäran till EU-kommissionen om huruvida Frankrike har brutit mot EU-regler i samband med att ordern togs hem.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]