Under årets första halvår hanterades 458 000 teu i Göteborgs hamn, en ökning med 3 procent och ett nytt rekord.
Huvudorsaken är en stark export från svensk industri till utomeuropeiska destinationer. Däremot försvagades den inomeuropeiska roro-trafiken. Antalet roro-enheter minskade med 4 procent till 280 000.
Oljetrafiken ökade med 3 procent. En kraftig ökning av dieseltransporterna kan noteras. Den ökade med 35 procent till 2 miljoner ton. Hälften distribuerades till svenska hamnar, den andra halvan exporterades.
Hanteringen av nya bilar minskade kraftigt. 88 000 bilar är 28 procent färre än under motsvarande period förra året.
Järnvägstransporterna till och från hamnen slår nya rekord. Containertrafiken ökade med 14 procent och ungefär hälften av containertransporterna på land sker nu med järnväg. Sammanlagt finns nu 24 järnvägspendlar från Sundsvall i norr till Helsingborg, och dessutom till Norge, i söder till Göteborgs hamn.
Göteborg stärker också sin position som bashamn när Maersk Line i oktober öppnar ytterligare en direktförbindelse till Mellanöstern och Asien. Hamnar i Mellanöstern blir Salalah i Oman samt Jebel Ali i Förenade Arabemiraten. Därefter går resan till Kina med anlöp i Nansha, Quingdao, Ningbo samt Shanghai.
Containerterminalen i Göteborgs hamn, som Maersk Line anlöper, drivs sedan i januari av systerbolaget i Maersk-koncernen, APM Terminals. Vid övertagandet utlovades investeringar i containerterminalen på 800 miljoner kronor.
Älvsborg Ro/ro AB som driver roro-terminalen i Göteborgs hamn har kommit längre och investerar SEK 65 miljoner i en upprustning av terminalen. Nya maskiner, förstärkta terminalytor och effektiva IT-system ingår i satsningen.
Bakom Älvsborg Ro/ro AB står DFDS och C.RO Ports (ägs av Cobelfret). DFDS och Cobelfret är de två största operatörerna som anlöper roro-terminalen i Göteborg.
Bilterminalen i Göteborgs hamn drivs av Logent AB.