Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

St. Peter Line fyller fem

Färjetrafiken med St. Peter Line inleddes för fem år sedan på Helsingfors och ett år senare på Stockholm.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]�r senare på Stockholm.

Det ryska färjerederiet St. Peter Line firar femårsjubileum för sin färjetrafik. Trafiken inleddes i april 2010 mellan Helsingfors och Sankt Petersburg med kryssningsfärjan Princess Maria.

Fartyget har ett förflutet som Queen of Scandinavia i trafik för DFDS Seaways, men byggdes i Åbo 1981 som Finlandia för Silja Lines trafik mellan Stockholm och Helsingfors.

Till Stockholm

Ett år senare kompletterade St. Peter Line trafiken med ett andra fartyg, Princess Anastasia, och samtidigt började rederiet även anlöpa Stockholm. Princess Anastasia är likaså byggd i Åbo och levererades 1986 till Rederi AB Slite för Viking Lines trafik mellan Stockholm och Helsingfors. Efter Rederi AB Slites konkurs 1993 seglade hon som Pride of Bilbao för P&O European Ferries.

Två linjer

För närvarande går Princess Maria i trafik mellan Helsingfors och Sankt Petersburg med avgång varannan dag. Princess Anastasia har ett rullande schema med avgång var fjärde dag på linjen Stockholm–Tallinn–Sankt Petersburg–Helsingfors–Stockholm. Rederiet säljer såväl kryssningar som enkelresor.

Visumfritt

Rederiet uppger att man är den enda färjeoperatören som arrangerar kryssningar med färja från Sankt Petersburg. Icke-ryska kryssningspassagerare får stanna utan visum i Ryssland 72 timmar, men visumfriheten förutsätter att man i samband med bokningen köper en shuttle-bussbiljett. Bokning av hotell eller vandrarhem är också obligatorisk för visumfri övernattning i Sankt Petersburg.

Utvecklar turismen

– St. Peter Line medverkar på ett betydande sätt till utvecklingen av turismindustrin i Sankt Petersburg, vilket bland internationella resenärer generellt skapar en positiv attityd av vår stad som en öppen huvudstad för turism och kultur. Ett avtal har undertecknats för att marknadsföra Östersjöregionen på den kinesiska turistmarknaden under arbetsnamnet The Baltic Pearls. Detta projekt implementeras i samarbete mellan St Petersburg Committee for Tourism Development, flygbolaget Finnair och organisationerna Visit Finland, Visit Sweden och Visit Estonia. Det väntas medföra en avsevärd ökning av antalet turister från Kina till Sankt Petersburg, säger Sergei Kotenev, vd för St. Peter Line.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]