Fotograf: Sjöfartsverket

Kategori: Hamn/Logistik | Haveri

Positiv prognos för Södertäljebron

Goda nyheter för Mälarens sjöfartsaktörer: den skadade motorvägsbron i Södertälje ser ut att kunna tas i drift tidigare än beräknat.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]unna tas i drift tidigare än beräknat.

Enligt Trafikverket har reparationerna av motovägsbron flutit på bra, något som gör att prognoserna för när bron kan tas i drift kan förbätttras. Tidigare trodde Trafikverket att bron – som varit stängd sedan den 24 juni på grund av en lastbilsolycka – inte skulle kunna öppnas förrän tidigast i början på eller i värsta fall mitten av september, men nu meddelar man att bron sannolikt kan tas i drift tidigare än så.

Provöppning

– Som det ser ut nu kan vi öppna den skadade motorvägsbron i Södertälje för trafik redan nästa vecka. Vi har ett antal kritiska moment kvar, bland annat kontroller och tester. Dessutom ska vi provöppna alla fyra broarna i området. När vi gjort det så vet vi också om allt fungerar som det ska och då vet vi exakt när bron kan öppnas, säger Stefan Lindgren, chef på Trafikverkets underhållsavdelning i Stockholm.

26 meter

Detta innebär förstås goda nyheter för handelssjöfarten som trafikerar Mälaren och övriga sjöfartsaktörer som påverkats av brostängningen. Passagen genom Södertälje kanal är handelssjöfartens passage in till Mälaren och lyftbron, vars högsta segelfri höjd är 26 meter, öppnas normalt sett cirka 250 gånger per år.

Sommarens brostängning har inneburit att de fartyg som inte kommit under bron antingen fått montera ned master och annan utrustning eller i sämsta fall tvingats lasta om till mindre fartyg.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]