Fotograf: Lars Andersson/Pierre Adolfsson

Kategori: Folk/företag | Politik

Snart dags för Almedalsveckan!

På söndag drar årets upplaga av Almedalsveckan igång i Visby. Politiker, näringsliv, organisationer och journalister samlas och alla försöker göra sina röster hörda. Sjöfartstidningen kommer vara på plats och rapportera om det som berör sjöfarten.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ats och rapportera om det som berör sjöfarten.

Under Almedalsveckan samlas flera av Sveriges ledande personer inom politik, näringsliv och organisationer för att diskutera och upplysa om just de frågor som ligger dem varmt om hjärtat.

Sjöfartstidningen kommer besöka Visby och finnas på plats från söndag till onsdag och liverapportera från så många seminarier och event som möjligt. Här nedan följer ett urval av sjöfartsrelaterade händelser ur Almedalsveckans program.

Främst är det Sjöfartsforum, tillsammans med bland annat föreningen Svensk Sjöfart, som arrangerar de sjöfartsrelaterade händelserna.

Söndag

Under söndagen drar hela Almedalsveckan igång. Och under eftermiddagen öppnar Svensk Sjöfart sin mötesplats Svensk sjöfartsforskning – utmaningar och möjligheter. Meningen med mötesplatsen, som är placerad på Donnersgatan mittemot Almedalsparken, är att upplysa om vikten av forskningsanslag till sjöfarten. Mötesplatsen kommer vara öppen under dagtid från söndag till torsdag.

Måndag

Under måndagen drar de flesta seminarier igång och sammanlagt genomförs 36 sjöfartsrelaterade event under hela veckan.

Östersjöveckan, Uppsala och Stockholms universitet och WWF med flera arrangerar ett seminarium kring så kallad blå ekonomi och tillväxt. Seminariet kommer beröra frågor om hur tillväxt på Östersjön kan ske, samtidigt som det gynnar både människor och miljö.

I seminariet Vattenvägen – en underutnyttjad resurs som kräver fri isbrytning ställer sig representanter från bland annat Sjöfartsverket och Sveriges hamnar frågan om en miljövänlig sjöfart är det mest kostnadseffektiva transportalternativet; varför görs inte allt för att öka sjöfartens marknadsandelar?

Kan sjöfarten minska bilköerna? Den frågan ställer Ostkusthamnar i samverkan till politiker och forskare. Södertälje hamns vd Erik Froste berättar mer om det seminariet här.

Tisdag

På tisdagen arrangerar Lighthouse ett seminarium kring svensk sjöfartsforskning. Meningen är att diskutera vilka sjöfartsrelaterade forskningsområden som är viktiga att satsa på i framtiden.

Hur kan en dokumentär om hur sjöfarten påverkar Östersjön göra skillnad? Den frågan ställer Sveriges Television till regissören Folke Rydén när de placerar honom i sin heta stol.

Innovation för att öka svensk sjöfarts konkurrenskraft – det är temat på Callenberg Technology Groups seminarium. Under seminariet kommer representanter från Callenberg diskutera hur Sverige kan främja innovation inom sjöfarten och på så sätt öka konkurrenskraften.

Onsdag

Behöver Sverige sjöfarten och behöver sjöfarten Sverige? Den frågan ställer sig Svensk Sjöfart i sitt framåtblickande seminarium Svensk sjöfartsnäring 2030. Frågan är om Sverige kan återta sin position som en stark sjöfartsnation?

Även inlandssjöfarten ska diskuteras under Almedalsveckan. Bland andra Henrik Källson från Erik Thun och Erik Froste från Södertälje hamn ska försöka utröna vem som ska ta ansvar för att utveckla inlandssjöfarten.

I Göteborg har den nya Göta älvbron och dess segelhöjd diskuterats flitigt. Men i Visby vill Fastighetsägarna väcka liv i frågan om en ny kanal mellan Uddevalla och Vänersborg kan lösa framtida transportproblem.

Sjöfartstidningen frågar ut politiker

Sjöfartstidningen reporter Adam Bergman kommer också moderera tre olika utfrågningar av framtidens politiker om deras syn på framtidens transporter. Måndag, tisdag och onsdag eftermiddag kommer representanter från sju av ungdomsförbunden ställas mot Miljöväg(g)en.

Detta var ett litet urval av alla saker som sker under nästa vecka i Almedalen. Följ liverapporteringen och vår övriga bevakning från Visby från och med söndag på sjofartstidningen.se. Har ni fler tips om intressanta sjöfartsrelaterade event får ni gärna kommentera här nedanför.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]