SMHI har sålt sin vädertjänst Sjöfart till en tidigare chef. Nu anmäls myndigheten till EU-kommissionen, rapporterar DN.

Kategori: Myndigheter

SMHI anmäls till EU-kommissionen

Nu anmäls SMHI till EU-kommissionen av en konkurrent, med anledning av försäljningen av sin enhet Sjöfart, rapporterar Dagens Nyheter.
I somras avslöjade Dagens Nyheter att SMHI anmäldes till Konkurrensverket för en affär där en tidigare chef för myndighetens enhet Sjöfart fick köpa verksamheten för 5,5 miljoner kronor. Enheten har sysslat med weather routing med ett 40-tal rederier i Europa och Asien som kunder. Den tidigare chefen fick köpa tjänsten strax efter att han slutade på SMHI, och det fanns enligt DN flera märkliga inslag i utförsäljningen, bland annat bjöd SMHI inte ut Sjöfart till öppen försäljning så att utomstående kunde lägga bud på verksamheten.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]med ett 40-tal rederier i Europa och Asien som kunder. Den tidigare chefen fick köpa tjänsten strax efter att han slutade på SMHI, och det fanns enligt DN flera märkliga inslag i utförsäljningen, bland annat bjöd SMHI inte ut Sjöfart till öppen försäljning så att utomstående kunde lägga bud på verksamheten.

Det var konkurrenten Noor Care AB som anmälde SMHI till Konkurrensverket. Myndigheten valde dock att inte starta en utredning med motivet att det inte fanns tillräckliga indikationer på brott mot konkurrenslagen.

Nu har bolaget även anmält SMHI till EU-kommissionen, rapporterar DN.

– Vi ser mycket allvarligt på hur SMHI valt att agera i samband med avyttringen av Sjöfart. Genom sitt handlande bryter SMHI en rad rättsregler, vilken hanteras av olika juridiska instanser. Vi väljer att anmäla till EU-kommissionen för att vi är angelägna om att få samtliga misstänkta lagöverträdelser granskade och ordentligt genomlysta av rätt juridisk instans, säger Noor Cares vd Eleonor Marmefelt till tidningen.

SMHI vill enligt DN inte kommentera anmälan, då man inte har sett den ännu, men skriver i ett mejl till tidningen: ”För det fall anmälan eventuellt skulle leda till en utredning så kommer SMHI självklart att bistå utredningen och besvara de frågor som ställs”.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]