Bogserbåtarna Oscar till vänster och Herbert till höger i Oskarshamn.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Hamn/Logistik

Smålandshamnar i nytt avtal med Svitzer

Hamnbolaget Smålandshamnar AB ser en allt ljusare framtid i Oskarshamn. För att kunna ta emot större tonnage har bolaget nu ingått ett avtal med Svitzer.

Smålandshamnar AB är ett hamnbolag som ägs gemensamt av kommunerna i Oskarshamn, Västervik och Hultsfred. De har nu ingått ett avtal med Svitzer AB om en ny bogserbåtstjänst i Oskarshamn från den 1 maj i år.

– Vi har två bogserbåtar här i Oskarshamn, men de börjar bli väldigt till åren. Det är en service som kostar hamnen väldigt mycket och då är det i stället bättre att vi kan fokusera på kärnverksamheten. Dessutom har de inte den dragkraft som behövs om vi ska kunna utveckla oss och ta in lite större tonnage, säger Niclas Strömqvist, vd på Smålandshamnar AB till Sjöfartstidningen.

Kan förändra vindrestriktionerna

De två bogserbåtarna som finns i hamnen i dag är Oscar som byggdes 1967 samt Herbert från 1976.

– De ligger på en dragkraft på 25 ton och vi vill ha upp mot 40 ton. Genom det här kan vi också höja vindrestriktionerna, vilket även gör att vi får säkrare anlöp, säger Niclas Strömqvist.

Svitzer är en global aktör som verkar i över 32 länder, har en flotta på 450 fartyg och har runt 4.000 anställda världen över. 

– Vi är oerhört tacksamma att fått möjligheten att bidraga till en säker hantering av fartygsanlöpen i Oskarshamn. Detta passar väl in med vår övriga verksamhet på ostkusten och vi ser fram emot ett gott samarbete med en aktör som vi upplever proaktiv i att ständigt utveckla sin verksamhet, säger Mathias Jonasson, vd Svitzer AB i ett uttalande till Smålandshamnars webbsida.

En positiv utveckling

Niclas Strömqvist menar att det nya upplägget med bogserbåtstjänsten från Svitzer ligger i linje med den utveckling som varit i hamnen den senaste tiden.

– Bara under det senaste året har vi utvecklats enormt med många projektlaster inom diverse vindkraftsprojekt. Och nu ser vi vidare på vilka typer av kajanläggningar som krävs för att vi ska kunna jobba mot en havsbaserad vindkraft, vilket vi ligger väldigt bra till för rent geografiskt, säger han.