Fotograf: Joachim Sjöström

Kategori: Politik

Slopade farledsavgifter på kort remiss i Finland

I maj avser kommunikationsministeriet i Finland lämna sin proposition om temporärt slopade farledsavgifter till riksdagen.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]avgifter till riksdagen.

Inga farledsavgifter tas ut för resten av 2020 och redan betalda avgifter för 2020 ska återbetalas. Det är i korthet vad finländska kommunikationsministeriets proposition med förslag till temporär ändring av lagen om farledsavgift går ut på.

Snabb behandling

Kommunikationsministeriet meddelar att propositionen är av brådskande natur och därför går på kort remiss fram till den 28 april 2020. Vidare uppges att ändringen baserar sig på det undantagstillstånd som beror på coronavirusutbrottet och dess konsekvenser för sjötransporterna och att den avses vara en tidsbegränsad lösning.

– Genom att slopa farledsavgifterna stöder vi sjötransporter som är livsviktiga för Finland. När transportkostnaderna sjunker riktas stimulansåtgärden till hela näringslivet. Genom att förenkla kostnadsstrukturen inom exportindustrin säkerställer vi stabila utsikter och uppmuntrar till investeringar, säger kommunikationsminister Timo Harakka i ett pressmeddeklande.

Halveringen fortsätter 2021

Propositionen hänför sig till tilläggsbudgeten för 2020 och avses bli överlämnad till riksdagen i maj. Finland har tillämpat halverade farledsavgifter sedan 2015. Målsättningen med halveringen har varit att minska logistikkostnaderna inom näringslivet för att stärka Finlands internationella konkurrenskraft. Farledsavgiften för 2021 bereds i samband med budgetpropositionen i höst och enligt kommunikationsministeriet kommer halveringen av farledsavgiften att fortsätta.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]