Fotograf: Destination Gotland

Kategori: Passagerarsjöfart | Fartygsaffärer | Regelverk

Skotskt rederi hade ”orent anbud”

Den konkurrent som förlorade upphandlingen om Gotlandstrafiken mot Destination Gotland erbjöd sig att sköta trafiken till en lägre kostnad och med hela tre nya LNG-färjor. Trots det förlorade man mot Destination Gotland.

Detta framkommer av information om Trafikverkets upphandling som nu till vissa delar har offentliggjorts.  

Enligt lokaltidningen Gotlands Allehanda inkom tre anbud till Trafikverket, varav det ena snabbt kunde avfärdas som oseriöst. Det andra konkurrerande anbudet kom från det skotska rederiet David MacBrayne Ltd som planerade att bilda ett svenskt rederi vid namn Gotland Ferries. Detta svenska rederi skulle ägas av David MacBrayne Ltd samt dotterbolagen CalMac Ferries och Argyll Ferries, som har trafik på skotska västkusten och till Hebriderna.

Enligt anbudet skulle rederiet driva trafiken för SEK 384 miljoner per år, vilket är SEK 114 miljoner mindre än Destination Gotlands erbjudande. Dessutom ville man utöka såväl passagerar- som godskapaciteten. 

Enligt uppgifter till Gotlands Allehanda ställde dock det skotska rederiet krav – som Trafikverket dock inte har offentliggjort – under förhandlingarna som avvek från upphandlingsunderlaget:

– Hade vi godtagit kraven och accepterat anbudet hade vi antagit ett orent anbud. Då hade vi tvingats göra om upphandlingen om någon överklagat, säger Thomas Andersson vid Trafikverket till Gotlands Allehanda.

Kommentarer

 • Gotlänning

  CalMac skulle köra i 23-25 knop, Destination Gotland kör i 28 (24 Oskarshamn). Knopen är helig på Gotland och det är valår i år.

  • Anonymous

   Varför flyger folk inte om de har så bråttom? Tänk på naturen och barnen!

 • Gotlänning

  2027 skall vi åka med DG och 24 år gamla båtar till minst 2/3. Med CalMac hade vi fått fräscha nya båtar 2017 med en massa nytänkande, miljövänligare trafik samt en mindrekostnad på EN MILJARD kronor för tioårsperioden för staten.

 • Anonymous

  Eftersom det är en sk EU-upphandling kan vem som helst överklaga upphandlingen och en korrekt upphandling klarar givetvis ett överklagande.

 • Rättvisa priser

  Samma pris för ALLA med färjan! Varför har Gotlänningar en stor rabatt?

  • Anonymous

   Se det som en subvention till arbetslösa och sjukskrivna.

  • Färjetrafik

   sådan föreslag kann komma endast från en som lever på fastlandet och kan ta sig till de flesta ställen i landet oberoende på färjetrafik). Den som lever på ön får varje gång betala för att resa till fastlandet, vore det vilken grund som helst. Annan bakgrund är väl att om det finns inte förmånliga priser för resandet till fastlandet så flyttar fler och fler bort från ön som därmed dör ut

   • Anonymous

    Ja men dom som är på gotland och är bofasta på fastlandet borde ju få reducerat pris med den logiken.

   • Rättvisa priser

    Om man inte kan acceptera att man bor på en Ö 10 mil ut i havet, kan man naturligtvis flytta. Och du konstaterar helt riktigt att man måste åka färja för att komma till fastlandet, det ingår i konceptet så att säga. Troligen kommer inte staten att titta på broalternativet inom en nära framtid i alla fall. Jag får också betala varje gång för att ta mig till Gotland för övrigt..:) Och fanns förmånliga priser för alla, skulle fler kanske resa till Gotland och en del kanske skulle vilja bosätta sig på ön. Men fastlänningar kanske inte är så populära som fastboende på ön för att bibehålla eller öka befolkningen på Gotland?

   • Anonymous

    Tänk en gång till är du snäll. Vi fastlänningar får betala hutlösa avgifter för så kallade ”trängselavgifter”. Dessa skall numera utökas både i pris och platser. Snart kan vi inte ens förflytta oss från vår egen uppfart utan att betala dessa avgifter. Så ni gotlänningar kanske skall jämföra kostnaden för er ”färjeavgift” mot våra ”trängselavgifter”.

    Och se solen steg upp och ett ljus träffade gotlänningen, om densamma sedan förstår vad som skett är tveksamt.

   • Anonymous

    Pröva även att jämföra kostnaden för försäkringar för boende, fordon osv.
    Prova att jämföra ALLA kostnader vi fastlänningar har och som ni slipper eller kanske behöver betala mindre för.

    Och hux flux verkar Gotland som rena paradiset. Om det inte vore för gotlänningarna…

  • Anonymous

   Det är väl bara för er att flytta till Gotland om allt är så dyrt på fastlandet? Då är ju problemet löst! Eller så flyttar mi ut på någon annan liten ö så vi slipper ert gnäll!

   • Logik

    Men man måste ju ha jobb också, som det ju inte finns så många på Gotland. Så fastlänningarna får fortsätta att finansiera båtarna till 99,6% på den statliga delen, och då kan man väl få gnälla litet när man dessutom måste betala mer än du gör. Testa att rösta om självstyre som Skottland, fast då får ni ju finansiera båtarna själva…..

 • Anna S

  Självklart skall det vara samma pris oavsett om man bor på Gotland eller inte. Fastlänningar åker till Gotland på semester eller till släkt och vänner, på samma sätt som Gotlänningar åker till fastlandet av samma orsak. Allt finns på Gotland och det finns ingen anledning att lämna ön mer än för nöjes skull. Det skulle möjligen vara pga sjukvård men då får man sjukvårdsresa

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.