Fotograf: Rolf P Nilsson

Kategori: Ekonomi | Fartygsaffärer | Folk/företag

Skeppshypotek vill ha klara direktiv

Svenska Skeppshypotek gjorde ett bra 2012 och ser själva möjligheter att hjälpa till med miljöinvesteringar, men då krävs besked från Rosenbad.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]s besked från Rosenbad.

Resultatmässigt var 2012 också ett bra år. I niomånadersrapporten räknar man med en vinst på runt 75 miljoner kronor för helåret vilket kan jämföras med 57 miljoner året innan. Årsresultatet 83 år efter grundandet är inte helt klart men 2012 slog Skeppshypotek åtminstone ett rekord.

– Vi har aldrig haft ett större räntenetto än förra året, säger Lars Johanson.

Skeppshypotek vill expandera och det finns rejält med utrymme för det. Enligt regelverket kan man låna ut 12,5 gånger det egna kapitalet vilket blir en bit över 20 miljarder kronor. I dag uppgår låneportföljen till runt fem miljarder.

– Det finns tankar om att vi bland annat skall kunna gå in och medverka till finansieringen av miljöförbättrande åtgärder i fartygen, men vi avvaktar ett skarpt förslag från regeringen, säger Lars Johanson.

Svenska Skeppshypotek grundades av staten 1929 som Svenska Skeppshypotekskassan med det uttalade uppdraget att bidra till en föryngring av den svenska handelsflottan genom att underlätta finansieringen.

Läs en längre intervju med Skeppshypoteks vd Lars Johanson och ordföranden Michael Zell i nästa nummer av Sjöfartstidningen som når prenumeranterna den 22 februari.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]