Fotograf: China government

Skandinaver i shippingtoppen

Världens äldsta sjöfartstidning, brittiska Lloyd’s List, har listat världens 100 mest inflytelserika människor inom världssjöfarten.

Det är självfallet en högst subjektiv ranking som man kokat ihop, men den bygger på det perspektiv, de erfarenheter samt kunskaper som bara en tidningsredaktion mitt i sjöfartens informationsflöde kan ha. 

Listan ger också ett intressant perspektiv på förskjutningen av makten i världshandeln men också på Skandinaviens fortsatt stora inflytande.

Pirat utanför pallen

Topptrion utgörs av en kines, en dansk och en norrman. Förstanamn är Kinas transportminister Li Shenglin, följd av Nils Andersen, koncernchef i A P Møller-Mærsk och John Fredriksen.

Fyra är Garaad Mohammed, inte för sitt personliga inflytande, utan som representant för de somaliska piraterna. På femte plats kommer den första lastägaren, Roger Agnelli, koncernchef för gruvgiganten Vale, följd av den grekiske redaren John Angelicoussis.

Listan baseras på hemvist och här finns sex personer som leder sina organisationer från Norge och tre från Danmark. På plats 67 hittar man Dan Sten Olsson, ägare och koncernchef för Stena, och på plats 95 finns Ole Johansson, koncernchef för Wärtsilä.

Gott om skandinaver

Ser man till nationalitet blir det skandinaviska inslaget ännu större. Då hittar man bland andra Morten Arntzen, koncernchef för Overseas Shipholding i USA och kanadensiska Teekays Peter Evensen samt den svenske doldisen Torbjörn Törnqvist, grundare och delägare av schweiziska Gudrun Group, världens tredje största fristående oljetrader.

Gubbstämpeln kvar

Listan visar att sjöfarten har en bit kvar innan ”gubb-stämpeln” kan tvättas bort. På topp-100-listan finns bara plats för två kvinnor: grekiskan Angeliki Frangou, ordförande och koncernchef i Navios Maritime på en 25:e plats samt Filippinernas Doris Magsaysay Ho som bland annat basar över 25 000 sjömän i koncernen Magsaysawys bemanningsverksamhet.

Tidningen har också listat de tio mest inflytelserika inom ett antal kategorier. Här finns bland andra DNV:s Tor Svensen på en 4:e-plats i klassningskategorin, Dagfinn Lunde (DVB), Harald Serck-Hanssen (DnB Nor) och Carl Steen (Nordea) inom fartygsfinansiering samt Ole Wikborg (IUMI) och Claes Isacson (Gard) inom försäkring.