Fotograf: Sjöfartsverket

Kategori: Haveri

Skagern på grund i Göta älv

Torrlastfartyget Skagern står på grund i Göta älv i närheten av slussarna i Trollhättan. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ssarna i Trollhättan. 

Sjöfartsverket uppger att Skagern drabbades av någon form av tekniska problem och gick på uppgrundningen i den sydöstra delen av farleden, drygt två nautiska mil sydväst om slussarna i Trollhättan, i morse klockan 07.25.

Skagern går i trafik för Ahlmark Lines.

Fem fartyg

Vidare meddelar Sjöfartsverket att det i nuläget ser ut som om trafiken kan passera haveristen när denna har säkrats. Fem fartyg är planerade att passera förbi innan det sedan tidigare inplanerade kanalstoppet träder i kraft på fredag klockan 08.00. Innan Skagern kan flyttas ska Transportstyrelsen inspektera fartyget.

Inga läckor upptäckta

Skagern har åtta personer ombord och inga personskador är rapporterade. Fartyget är lastat med trävaror med destination Hull i Storbritannien. På morgonen hade man inte upptäckt någon vatteninträngning eller något läckage.

Räddningsinsatsen leds av den kommunala räddningstjänsten i Trollhättan. Polisen har varit ombord på fartyget och genomfört nykterhetstester, vilket är rutin vid liknande händelser. I detta initiala skede har polisen ingen brottsmisstanke, uppger Sjöfartsverket.

Stabilt och statiskt

Ställföreträdande räddningschef Anders Gillek på Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund säger till Sjöfartstidningen att läget för närvarande är stabilt och statiskt.

– Sjöfartsverket och Kustbevakningen har säkrat fartyget som stod med fören mot strandkanten och aktern i älven. Man lägger ut oljelänsor som en försiktighetsåtgärd, men något läckage har inte upptäckts.

Däremot säger han att man befarar att det kan finnas någon reva i skrovet och att det är möjligt att det behövs dykare för att inspektera skadorna.

– Fartygsinspektören är på väg och bestämmer sedan hur man ska gå vidare.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]