Bulkfartyget True Confidence efter attacken den 6 mars.

Fotograf: US Central Command

Kategori: Säkerhet

Sjömän omkom efter attack i Röda havet

Tre personer ombord på bulkfartyget True Confidence har avlidit sedan fartyget attackerats av huthirebeller utanför Jemens kust. Det är den första attacken med dödlig utgång sedan oroligheterna kring Röda havet började.

Ägaren till bulkfartyget bekräftar i ett uttalande att fartyget träffats av en missil som uppges ha avfyrats av huthirebeller i Jemen. Attacken skedde på onsdagsförmiddagen ungefär 50 nautiska mil sydväst om Aden, och en brand utbröt ombord.

Bulkfartyget True Confidence på 50.000 dwt har Barbadosflagg och management ligger hos ett grekiskt bolag. Ombord fanns vid händelsen en besättning på 20 personer plus tre beväpnade vakter. Fartyget var på väg från Kina till Jeddah och Aqaba med stålprodukter och lastbilar ombord. 

Enligt tidningen gCaptain har huthirebeller tagit på sig ansvaret för attacken. Tidningen rapporterar vidare att ytterligare minst fyra personer ska ha skadats och att fartyget har fått allvarliga skador. 

Första dödliga attacken

Det här uppges vara den första händelsen med dödlig utgång sedan attackerna mot handelsfartyg i Röda havet startade i höstas. IMO:s generalsekreterare Arsenio Dominguez beklagar i ett uttalande händelsen djupt.

– Det är oerhört tragiskt att följa de fruktansvärda rapporterna om förlusterna på handelsfartyget True Confidence efter en attack mot fartyget sydväst om Aden i Jemen. Våra tankar går till dem som har skadats och våra djupaste kondoleanser till deras familjer. Oskyldiga sjömän ska aldrig bli offer, säger Arsenio Dominguez i uttalandet. 

Han uppmanar än en gång till kollektiva åtgärder för att stärka säkerheten för alla som arbetar till sjöss.

– Internationell handel är beroende av internationell sjöfart, och internationell sjöfart kan inte fortsätta utan sjöfolk, säger Arsenio Dominguez.

Akut behov av åtgärder

Flera internationella sjöfartsorganisationer, däribland International Chamber of Shipping, Intertanko och europeiska redareföreningen ECSA, uttrycker i ett gemensamt uttalande sin djupa oro över attacken och skriver att civila handelsfartyg har rätt till passage genom regionen utan hot om attack.

”Mängden attacker mot handelssjöfarten visar på det akuta behovet av att alla aktörer vidtar beslutsamma åtgärder för att skydda oskyldiga sjömäns liv och sätta stopp för hot som dessa. Våra djupaste sympatier till alla som drabbats av denna fruktansvärda händelse, skriver organisationerna i uttalandet.

”Får aldrig accepteras”

Även Svensk Sjöfart uttrycker djup oro och sorg över den tragiska förlusten av människoliv och de skador som besättningen ombord på True Confidence drabbats av till följd av attacken. 

– Att civila sjöfolk och fartyg attackeras får aldrig accepteras. Våra tankar går till alla som drabbats av denna fruktansvärda händelse, säger Svensk Sjöfarts vd Anders Hermansson i en kommentar på föreningens hemsida.

Internationella Transportarbetareförbundet ITF:s generalsekreterare Stephen Cotton uppmanar i ett uttalande till omedelbara åtgärder för att skydda organisationens medlemmar.

– Vi har konsekvent varnat sjöfartsindustrin för de eskalerande riskerna som sjöfolk utsätts för i Adenviken och Röda havet. Idag ser vi dessa varningar tragiskt bekräftade, säger Stephen Cotton i uttalandet. 

För fyra dagar sedan blev bulkfartyget Rubymar det första som sjönk i Röda havet till följd av en attack. Alla besättningsmedlemmar ombord på Rubymar hade då evakuerats. 

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]