Fotograf: Joachim Sjöström

Kategori: Arbetsmarknad | Folk/företag

Sjöfolk dör tidigare än landanställda

En ny finländsk undersökning visar att förtida dödlighet eller pension på grund av nedsatt arbetsförmåga är vanligare bland sjöfolk än arbetstagare iland.

Undersökningen har utförts av Stiftelsen för rehabilitering på uppdrag av Sjömanspensionskassan i Finland. Av den framgår alltså att att förtida dödlighet eller pensionering på grund av nedsatt arbetsförmåga, i Finland kallad invalidpension, är vanligare bland sjöfolk än bland löntagare iland.

Skillnaden uppges vara speciellt stor vad gäller invalidpensionering. Orsakerna till den högre förtida dödligheten och invalidpensionsfrekvensen uppges bero på dels arbetsförhållanden, dels på levnadsvanor.

I undersökningen följde man upp förtida dödlighet och invalidpensionering bland ett urval ombordanställda i åldern 25 till 64 år. Uppföljningstiden var från 2001 till 2013.  

Både män och kvinnor

Enligt undersökningen är den förtida dödligheten bland sjöfarare 1,3 gånger högre än bland andra yrkesgrupper iland och det gäller såväl män som kvinnor. Invalidpensionsfrekvensen är 1,6 gånger högre för ombordanställda män och mer än dubbelt så hög för ombordanställda kvinnor jämfört med anställda iland.

Värst för maskinrumspersonal

Det finns dessutom skillnader mellan olika yrkeskategorier. Speciellt dyster är statistiken för maskinmanskap, män som arbetar på lastfartyg och kvinnor som arbetar i kök. 

Dödligheten och invalidpensionsfrekvensen bland maskinrumspersonal är högre än bland dem som arbetar med motsvarande uppgifter iland. Bland kökspersonalen är invalidpensioneringar vanligare än i motsvarande yrken i land. Däremot är dödligheten i många yrken inom ekonomiavdelningen på fartyg, till exempel bland servitörer, på samma nivå som i land.

Alkohol en vanlig orsak

Alkoholrelaterade dödsfall var fortfarande relativt vanliga när undersökningen gjordes. Efter det har nya åtgärder vidtagits för att begränsa alkoholkonsumtionen ombord samtidigt som nya metoder har införts för att ingripa vid problem tidigare. Effekterna av dessa är inte ännu fullt synliga i undersökningsresultaten. Även dödsorsaker relaterade till rökning är vanligare bland sjöfarare än bland landanställda. 

Psykiska sjukdomar

Vid invalidpensionering är diagnosen oftast psykiska sjukdomar och syndrom, beteendestörningar eller sjukdomar i rörelseorgan. Bland ombordanställda är skador och förgiftningar vanligare än bland arbetstagare iland. Detsamma gäller för sjukdomar i andningsorganen bland män och sjukdomar i rörelseorganen bland kvinnor.

Stödinsatser krävs

Enligt rapporten visar tidigare forskning att arbetet ombord på fartyg är fysiskt och psykiskt påfrestande. Sjömanspensionskassan understryker behovet av att utveckla sjöfararnas arbetsförhållanden och företagshälsovård, liksom stödinsatser för bättre levnadsvanor.

Arbetet med att främja sjöfolkets arbetsförmåga har redan gett upphov till flera olika projekt.

Hela rapporten finns på Sjömanspensionskassans webbplats.

 

Kommentarer

  • Anonymous

    Förmodar att rapporten är refererat till Finland, I Sverige så har vi väl arbetat effektivt (de senaste 25 åren) på att minska antalet möjligheter till tidig död, ett par år till utan sjöfartspolitik så är problemet helt löst. MR

  • Jan E

    Min gamla kollega maskinchefen Birger Almgren fyllde 101 år i augusti innevarande år. Så ingen regel utan undantag.

Artikeln är stängd för fler kommentarer