Fotograf: Regeringskansliet

Kategori: Miljö | Politik

Sjöfartsverket och KBV ska bli fossilfria

Sjöfartsverket och Kustbevakningen ska på uppdrag av regeringen ta fram ett förslag för hur deras flottor kan bli fossilfria.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ttor kan bli fossilfria.

Regeringen ger Sjöfartsverket och Kustbevakningen i uppdrag att föreslå hur deras båt- och fartygsflottor kan bli fossilfria.

– Staten ska vara ett föredöme i den omställning som hela transportsektorn måste göra. Därför är uppdraget en viktig del i regeringens arbete med att utveckla hållbara transporter, säger Tomas Eneroth, infrastrukturminister, i ett pressmeddelande.

Inhämtar synpunkter

Myndigheterna ska inhämta synpunkter från bland andra Naturvårdsverket, Statens energimyndighet och Trafikverket. 

– Transportsektorns utsläpp måste minska för att vi ska nå våra klimatmål. Genom att staten går före mot fossilfrihet kan vi både driva på utvecklingen och samtidigt visa andra aktörer att det går att ställa om, säger Isabella Lövin, miljö- och klimatminister.

Klart januari 2021

Infrastrukturdepartementet uppger att uppdraget är en del av genomförandet av januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Uppdraget ska redovisas till Infrastrukturdepartementet 31 januari 2021.

Färjerederiet redan på gång

Trafikverket Färjerederiet står utanför uppdraget. Färjerederiets vd Erik Froste säger till Sjöfartstidningen att det beror på att rederiet redan proaktivt har påbörjat omställningen mot en fossilfri flotta:

– För oss på Färjerederiet är det viktigt att gå före inom klimat- och miljöarbetet. Vi vill visa på möjliga lösningar. Att då proaktivt förekomma krav och restriktioner blir naturligt. Om inte vi som stor statligt rederi klarar av omställningen, hur ska då staten kunna ställa krav på privata en- eller tvåbåtsredare?

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]