Sjöfartsverkets generaldirektör Katarina Norén.

Fotograf: Niclas Fasth / Sjöfartsverket

Kategori: Myndigheter | Politik

Sjöfartsverket föreslår sänkta farledsavgifter

Sjöfartsverkets förslag till sänkning av farledsavgifter från den 1 januari 2023 har skickats på remiss till branschen.

Sjöfartsverket föreslår en tvåårig sänkning av farledsavgifterna 2023 och 2024. Målet med avgiftssänkningen är att främja en överflyttning av gods till sjöfarten som möjliggörs genom att regeringen tillför 300 miljoner kronor som en klimatkompensation till Sjöfartsverket två år i rad med start 2023, uppger verket i ett pressmeddelande.

21 procent

Sjöfartsverket föreslog i våras till regeringen att klimatkompensationen används till en generell sänkning av farledsavgifterna. För rederierna innebär det, enligt Sjöfartsverket, att farledsavgiften blir 21 procent billigare de kommande två åren.

– Farledsavgifterna är av stor betydelse för rederierna, och vi ser nu fram emot nya satsningar och att mer gods kan föras över till sjöfarten. Det är en investering i mer energieffektiva transporter som gynnar hela Sverige, säger Katarina Norén, generaldirektör Sjöfartsverket, i pressmeddelandet.

Utökat miljöincitament

För rederier som miljöanpassat sina fartyg utökas miljöincitamentet i farledsavgiften med 20 miljoner kronor. 

Sjöfartsverket har skickat förslaget på remiss till branschen. En förutsättning för införandet av klimatkompensationen är att den finns med i riksdagens beslut om budgeten i mitten av december. Hur en eventuell klimatkompensation kommer att se ut efter 2024 är ett regeringsbeslut, uppger Sjöfartsverket.