Caj Luoma är chef för utbildning och kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Fotograf: Transportföretagen

Kategori: Arbetsmarknad | Politik | Utbildning

Sjöfartsutbildningen tillbaka i Härnösand

Efter att ha legat i träda sedan årsskiftet startar nu Sjöfartsgymnasiet upp igen i Härnösand, detta efter täta diskussioner med politiker och tjänstemän i kommunen.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]tjänstemän i kommunen.

Både Transportföretagen och Svenskt näringsliv har drivit frågan sedan utbildningen stoppades på grund av ett för lågt elevunderlag. Sedan har många aktörer, allt från SCA, rederier och organisationer som Transportföretagen och Svenskt näringsliv tryckt på för att kommunpolitiker och tjänstemän skulle agera. Det har skrivits debattartiklar och diskussionen har aktivt väckts för att rädda Härnösands sjöfartsgymnasium.

– Det är fantastiskt roligt att så många har slutit upp bakom och all heder till politikerna som lyssnat till argumenten, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Hur kommer det att gå för utbildningen?

– Det vet man aldrig, enskilda företag kommer behöva hjälpas åt och sluta upp bakom det här. Både för att utveckla kvalitet och för att göra reklam för utbildningen. Som för nästan alla branscher i näringslivet saknas kvalificerad arbetskraft, därför får man berätta om det och vad sjöfartsbranschen erbjuder, säger Caj Luoma till Sjöfartstidningen.

Stort rekryteringsbehov

Sjöfartsbranschen har ett stort rekryteringsbehov och det även ”i övermorgon”, trots att ökad digitalisering tros öka inom branschen. I nuläget har närmsta utbildningsort för den som vill bli matros eller motorman varit i Stockholm. Något som näringslivet i Norrland inte tyckt om, för dem är det viktigt med en fungerande sjöfart för att hålla igång export och import.

I ett pressmeddelande nämner även Caj Luoma vikten av att sjöfarten marknadsför sig ute i landet. Med projekt som Sjöfartskonvojen och DSM19 märker man ett ökande intresse från allmänheten och en sakta ökning av antalet sökande till landets sjöfartsgymnasium. Däremot poängterar han att nu krävs även att branschen tar ett större ansvar och tillåter praktikanter på sina arbetsplatser.

– Nu gäller en kraftsamling, skapa en attraktiv utbildning och nå ut, säger Caj Luoma.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]