Fotograf: Anna Lundberg

Kategori: Politik

Sjöfartstidningen är i Almedalen

Sjöfartstidningen är på plats i Visby under politikerveckan i Almedalen, där vi tar pulsen på både politiker och bransch när de möts och diskuterar sjöfart.

Programmet i Maritima Mötesplatsen, sedvanligt placerad i Gotlandsbolagets trädgård och arrangerad huvudsakligen av Maritimt Forum, startade på måndag morgon med seminarier av Svenskt Marintekniskt Forum och Transportföretagen, som talade om rekrytering i den maritima industrin respektive elvägar.

Mentometerfrågor

Därefter intog politikerna scenen och fick tillfälle att lägga sin sjöfartspolitik.

Under vinjetten ”partikollen”, med start i maj, har varje riksdagsparti fått besvara Sjöfartstidningens frågor om sin sjöfartspolitik. Även i nr 6 av vår papperstidning, som publicerades i fredags, finns en genomgång av deras svar. 

I stort sett samma politiker som svarade i partikollen, trafikpolitiska talespersoner för sina respektive partier, fanns på måndag förmiddag på Maritima Mötesplatsen. 

Stor publik

I det nästan fullsatta tältet fick både politiker och publik svara på mentometer-frågor från moderatorerna Berit Blomqvist, vd på Skeppsmäklareföreningen och projektledare för Maritima Mötesplatsen, och Andreas Kron, kommunikatör på Lighthouse. 

Frågorna handlade om anslagsfinansiering av isbrytningen, resurser för FoI, och överflyttning av gods från land till sjö.

V och KD fanns dock inte med.

– Alla partier var inbjudna, men KD och V hade tyvärr ingen möjlighet att få fram någon representant, berättar Andreas Kron.

M och MP vann

Efter att politikerna fick två minuter var för att snabbpresentera sin sjöfartspolitik fick publiken avslutningsvis rösta om vilket parti som har den bästa politiken.

Notabelt var att partierna i de flesta frågor drar jämt. Alla nämnde att de är kritiska till eller vill se över hamn- och farledsavgifter, inte minst för att bättre premiera redare som satsar på grön teknik.

Vinnare enligt publiken blev M och MP, som redovisade olika syn inte minst på kilometer-/vägslitageskatt och ekobonussystem.