Fotograf: Joachim Sjöström

Kategori: Forskning | Miljö

Sjöfartens effekter på Östersjön kartläggs

Med tre miljoner euro i ryggen tar det internationella forskningsprojektet SHEBA ett brett grepp för att undersöka sjöfartens påverkan på Östersjön.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] påverkan på Östersjön.

Från och med april i år inleds forskningsprojektet Sustainable Shipping and Environment of the Baltic Sea region, förkortat SHEBA. Projektet syftar till att undersöka den allt mer ökande sjöfartens påverkan på Östersjön.

”Ska se till hela konsekvenskedjan”

– Det här är en stor ansats. Vi ska se till hela konsekvenskedjan av sjöfarten i flera olika scenarier. Trafiken över Östersjön kommer troligtvis öka och det sätter press på ekosystemen på många sätt, säger Jana Moldanova, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet och den som leder projektet från Miljöinstitutets sida.

Projektet finansieras av både Östersjöprogrammet Bonus och EU:s forskningsprogram FP7. Sammanlagt har projektet fått tre miljoner euro i stöd. Elva olika parter deltar i projektet med cirka 40 forskare från institut och universitet i samtliga Östersjöländer. Framförallt ska projektet ta ett samlat grepp på kostnader och vinster för olika åtgärder mot bakgrund av olika scenarier. Sjöfartsindustrin har redan visat stort intresse för projektet.

Viktigt att kartlägga utsläpp

Svenska parter är Chalmers, Totalförsvarets forskningsinstitut samt IVL Svenska Miljöinstitutet. IVL:s forskargrupp ska bland annat undersöka sambandet mellan den stora halten av så kallade mikropartiklar i Östersjön och utsläppen av fartygsbränsle.

– Det pratas väldigt mycket om hur man ska reglera utsläppen från sjöfart. Därför är det viktigt att kartlägga såväl dessa utsläpp som andra bidrag från land och luft för att få en bild av hur allt hänger ihop och vilka åtgärder som gör mest verkan, säger Jana Moldanova.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

  • Catharina Söderbergh

    Äntligen!

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]