Kategori: Hamn/Logistik | Ekonomi

Sjöburen handel med livsmedel växer

Om närproducerat är en trend så behöver det inte betyda att produktionen är nära konsumenten. Världshandeln med kyld eller fryst frukt- grönsaks- och köttproduktion har ökat med 52,1 miljoner ton, eller 3,6 procent utslaget på årsbasis under de tio åren mellan 2002 och 2012.

Uppgifterna kommer från en ny rapport från analysföretaget och skeppsmäkleriet Drewry´s i London som också säger att den sjöburna handeln har ökat från 66,8 miljoner ton 2002 till 92,4 miljoner ton förra året. Det betyder en kombinerad årlig tillväxt på 3,3 procent.

Visserligen inte störst mätt i ton men det som ökat mest i procentuella termer är transporter av exotiska frukter som ananas, kiwi och avokado som ökat med 9,1 procent utslaget per år under perioden till 4,5 miljoner ton.

I ton räknat är den största tillväxten i köttransporter (kyckling, biff, fläsk, lamm, får och köttbiprodukter) som ökat till 36,3 miljoner ton. Av detta står sjötransporter för 8,3 miljoner ton. Även om andelen minskat så är Västeuropa den största importören med en andel av 38 procent av handeln. Östeuropa har ökat med 76 procent mätt i ton under perioden 2002-2012.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.