Fotograf: Fredrik Davidsson

Kategori: Arbetsmarknad | Ekonomi | Passagerarsjöfart

Förhandling för vettiga sparåtgärder

Förhandlingarna mellan Sjöbefälsföreningen och Stena Line kommer att leda till bästa möjliga lösning i rådande läge tror föreningens förste vice ordförande Jörgen Lorén.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]förande Jörgen Lorén.

Jörgen Lorén, befälhavare och förste vice ordförande inom Sjöbefälsföreningen kan inte närmare gå in på innehållet i de pågående förhandlingarna med Stena Line, men understryker att det inte finns några varsel.

– Det är kanske någon inom organisationen eller våra medlemmar som har kontaktat GP och berättat att något är på gång, kommenterar han uppgifterna i Göteborgs Posten om att Stena Line skulle vilja varsla ”en stor del befäl”.

Vilka konkreta åtgärder man diskuterar kan han naturligtvis inte gå in på mitt under pågående förhandlingar.

– Vi hade en sittning med rederiet tillsammans med SEKO Sjöfolk och Unionen där man redogjorde för hur läget är och hur man ser på sin omvärldsanalys. Nu förhandlar vi kring ett åtgärdspaket och det är väl så att vi har lite olika uppfattningar om hur man borde tjäna pengar och spara pengar. Sjöbefälsföreningen har ju alltid varit villig att hitta lösningar för att hjälpa både rederiet och de anställda.

Tror på kompromiss

Jörgen Lorén tror om att man ska komma fram till en bra kompromisslösning.

– Jag har aldrig trott att någonting går helt åt skogen. Min absoluta ambition är att hitta bästa möjliga lösning för både personalen som arbetar i företaget och även företaget så att det faktiskt kan överleva i en marknad där tumskruvarna dras åt mer och mer. Vi har ju konkurrenter i alla de skikt, allt ifrån lågprisflyg till miljöåtgärder från politiker som tycker att vi ska betala mer för våra fossila bränslen. Då måste vi anpassa oss och det är det vi diskuterar, hur vi ska anpassa vår kostnadsbas här. 

Jörgen Lorén berättar vidare att Sjöbefälsföreningen hittills har haft två förhandlingsomgångar med rederiet.

– Vi sitter med besparingsförslag ifrån rederiet och diskuterar. Vi gör ju alltid så att vi ger ett motförslag där vi tittar på andra alternativ och sedan förhoppningsvis så hittar vi någon lösning, någon medelväg, där alla parter är lika missnöjda eller lika nöjda. Man börjar alltid på en nivå från båda parter och småningom så kommer man förhoppningsvis överens och är relativt nöjda.

 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]