Kategori: Fartygsaffärer | Passagerarsjöfart | Specialfartyg

Silja Festival hotell för byggjobbare

Sedan två månader tillbaka är Silja Festival hotellfartyg för hundratals byggnadsarbetare. Fartyget har upprustats för över 26 miljoner och heter numera Delta Spirit Lodge.

I slutet av januari hyrde Tallink Silja ut sin bil- och passagerarfärja Silja Festival till Kanada med köpoption för att fungera som hotellfartyg för ett stort byggprojekt i hamnstaden Kitimat, British Columbia – och sedan två månader tillbaka bor närmare 600 byggnadsarbetare ombord fartyget. De arbetar för Rio Tinto Alcan som investerar drygt USD 3,3 miljarder i en uppgradering av sitt smältverk.

Enligt medier i Kanada hyr Bridgemans Services Ltd. tillsammans med Haisla First Nation, Silja Festival under minst ett år. Enligt Bridgemans hemsida sträcker sig dock kontraktet till december 2014.

Stor marknad

Silja Festival som numera heter Delta Spirit Lodge har rustats upp för över 26 miljoner, pengar som Bridgemans och Haisla har investerat. Numera har fartyget 575 singelhytter och plats för 110 besättningsmedlemmar i övriga hytter. 

Bridgemans ser ljust på framtiden och verkar i olika medieuttalanden inställda på att ta över fartyget på permanent basis. Till Toronto Sun säger Andrew Purdy, vice president i bolaget, att man hoppas på många liknande uppdrag framöver. Bland annat planerar energibolag som Chevron Corp, Petronas och Shell stora LNG-projekt i området som kommer att omsätta många arbetstillfällen och därmed skapa bostadsbehov. Om bara fyra projekt går igenom kommer det att skapa ett behov av ytterligare 15.000 sängplatser i Kitimat.

Upplagd länge

I augusti 2008 sattes Silja Festival in på rutten Stockholm-Riga men ersattes våren 2013 av det tidigare Viking Line-fartyget Isabelle. Efter det låg hon overksam innan US Shipbrokers ordnade en affär med de kanadensiska bolagen.

Tidigare trafikerade Silja Festival mellan Stockholm och Åbo. Ursprungligen hade hon finsk flagg, under åren 1997-2008 var hon flaggad i Sverige, därefter i Lettland.

Silja Festival byggdes 1986 som Wellamo på Oy Wärtsilä Ab i Helsingfors men genomgick en stor renovering/ombyggnad 1992 då hon samtidigt bytte namn. Hon har plats för 2.023 passagerare i 588 hytter.