Fotograf: Anna Lundberg

Kategori: Arbetsmarknad | Hamn/Logistik | Utbildning

ShoreLink utbildar hamnarbetare

ShoreLink startar skräddarsydd utbildning för hamnarbetare i Luleå och Piteå för att säkra kompetent personal när deras verksamhet växer. 

Piteåbaserade logistikföretaget ShoreLink, som bildades 2013 genom sammanslagning av bland andra Bottenvikens Stuveri och Bay of Bothnia, startar skräddarsydd utbildning för hamnarbetare i Piteå och Luleå för hamnarbetare i samarbete med Yrkesakademien och Arbetsförmedlingen. Totalt kommer 40 personer att erbjudas plats i utbildningen, hälften till respektive ort.

Konkurrens om arbetskraften

– Vår verksamhet växer och vi vill säkerställa att vi har tillgång till kompetent personal. Det i kombination med en stor konkurrens om arbetskraften inom transportsektorn och att det inte finns färdigutbildade hamnarbetare på arbetsmarknaden gör att vi startar den här utbildningen, säger ShoreLinks vd Susanne Jangdal i ett pressmeddelande.

Önskar många tjejer

ShoreLinks verksamhet växer i både Piteå och Luleå, där bland annat vindkraften i Piteå är stor bidragande orsak. 2019 års vindkraftsprojekt kommer troligen redan i februari och då beräknas den första utbildningsomgången vara genomförd.

– Vi hoppas att det är många tjejer som tar tillfället i akt och vill utbilda sig. Det är viktigt att vi får fler kvinnor som arbetar hos oss, eftersom branschen traditionellt sett är mycket mansdominerad.

Arbetsplatsförlagd utbildning

Innan platserna på utbildningen tillsätts ges informationstillfällen via Arbetsförmedlingen, 16 oktober i Piteå och 28 november i Luleå. Då finns representanter från ShoreLink på plats för att träffa alla intresserade. Själva utbildningen är tolv veckor och flera moment är arbetsplatsförlagd till ShoreLinks verksamhet i Victoriahamnen och på Haraholmen.