Vd Elvir Dzanic och hamnkapten Åsa Kärnebro talade under firandet.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Hamn/Logistik

Se när Göteborgs hamn firade 400 årsjubileum

Under onsdagen arrangerade Göteborgs hamn ett firande vid Amerikaskjulet med anledning av att hamnen fyller 400 år i år.
Ett fyrtiotal medarbetare från Göteborgs Hamn AB samlades på kajen utanför Amerikaskjulet under onsdagen för att markera firandet av stadens hamn som i år fyller 400 år, ett år före staden Göteborg.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]/youtube {”url”:”https:\/\/youtu.be\/TJwgE6sELJs”,”type”:”video”,”providerNameSlug”:”youtube”,”className”:”wp-embed-aspect-16-9 wp-has-aspect-ratio”} –>

Ett fyrtiotal medarbetare från Göteborgs Hamn AB samlades på kajen utanför Amerikaskjulet under onsdagen för att markera firandet av stadens hamn som i år fyller 400 år, ett år före staden Göteborg.

– Kan ni tänka er att vara på ett företag som fyller 400 år. Det här känns helt fantastiskt, säger hamnens vd Elvir Dzanic till Sjöfartstidningen som var på plats.

– Det är en mäktig känsla att stå här med tanke på den historia vi har i Göteborgs hamn, säger hamnkapten Åsa Kärnebro som också var en av dagens talare.

Coronasituationen gjorde att hamnen fick skala ner firandet, men för att så många som möjligt skulle kunna vara med sändes firandet ut på länk.

– Det är en ära att få vara med här i dag och fira hamnen. Göteborgs första anlagda hamn var Stora hamnkanalen som grävdes ut på 1620-talet. Det handlade egentligen inte om någon vanlig hamn eftersom vattendjupet var så litet. De större skeppen fick ankra utanför Klippan eller det som kallades för Gamla Varvet som låg precis här utanför, berättade Åsa Kärnebro i sitt tal.

Under ceremonin avtäckte Elvir Dzanic en monter med ett kungligt dekret daterat till 1619 där Gustaf II Adolf beordrade sina chefsarkitekter Joost van Werdt och Johan Arendz att börja planera staden och hamnen. Montern kommer sedan att stå inne i Amerikaskjulet där hamnens huvudkontor ligger.

Inspektionsfartyget M/S Hamnen var med vid firandet. Bild: Christopher Kullenberg Rothvall

En som var med under firandet är Lars-Ove Börjesson som är befälhavare på hamnens inspektionsfartyg M/S Hamnen. Han har jobbat i Göteborgs hamn under en tiondel av de 400 åren. Dessutom är han tredje generationens hamnarbetare.

– Min farfar började på 40-talet, min far började -56 och jag -79. Jag har faktiskt haft mina två söner som sommarjobbare också, men jag lyckades inte få kvar dem, säger han.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]