Fotograf: Scandlines

Kategori: Ekonomi | Passagerarsjöfart

Scandlines får ny majoritetsägare

Följetongen om vem som ska ta över Scandlines har nu fått sitt slut. Den befintliga hälftenägaren 3i köper ut sin partner Allianz Capital Partners och blir därmed majoritetsägare.   

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]d majoritetsägare.   

Den brittiska private equity-firman 3i betalar totalt EUR 165 miljoner för de 49 procent av Scandlines som tyska Allianz Capital Partners i dagsläget innehar. Transaktionen väntas vara genomförd innan årets slut. 

I samband med övertagandet har Scandlines lyckats refinansiera sina befintliga lån i ett nytt samlat låneavtal på EUR 875 miljoner, något som enligt 3i tagits emot väl på kapitalmarknaden.

– Scandlines är en framgångsrik och lönsam verksamhet som vi har lärt känna väl under de senaste sex åren. Vi är mycket nöjda över att nu kunna investera ytterligare i företaget för att på så sätt stötta ledningen i genomförandet av Scandlines framtidsplaner och för att själva kunna få maximalt utbyte av företagets tillväxtpotential, säger Peter Wirtz, partner och vd i 3i Tyskland, i ett pressmeddelande. 

Ändrat fokus

Under de sex år som 3i och Allianz Capital Partners ägt Scandlines har rederiet skalat ned verksamheten och sålt av flera linjer och fartyg till Stena Line, för att istället fokusera framförallt på kortsjöfarten. 

– Sedan köpet 2007 har Scandlines förvandlats från ett diversifierat statsägt företag med ett begränsat strategiskt fokus till ett modernt och effektivt färjerederi med fokus på de mest lönsamma, korta färjelinjerna. Verksamheten har nu en bra position för att fortsätta sin tillväxtstrategi och förverkliga sin fulla potential, säger Jörg Spanier, vd för Allianz Capital Partners.

Långdragen historia

Historien om försäljningen av Scandlines har varit långdragen och innehållit många turer. Det började 2007, då 3i och Allianz Capital Partners tillsammans med Deutsche Seereederi köpte ut Scandlines från den danska och tyska staten för EUR 1,56 miljarder. 2010 sålde det tyska rederiet sin andel till de två övriga delägarna. 

Under våren fanns såväl DFDS som Londonbaserade Star Capital och amerikanska TPG Capital med i bilden som potentiella intressenter, men samliga drog sig efterhand ur försäljningsprocessen som i september avbröts.

Nu meddelar alltså 3i att man köper ut Allianz Capital Partners, och att man därmed blir majoritetsägare i det forna dansk-tyska statsrederiet.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]