Fotograf: Bent Mikkelsen/Arkivbild

Kategori: Haveri | Säkerhet

Scandinavian Star-utredare: ”Branden anlagd”

26 år efter branden på Scandinavian Star går en av de första utredarna på plats ut och hävdar att branden var anlagd.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]na på plats ut och hävdar att branden var anlagd.

Den före detta danska fartygsinspektören Flemming Thue Jensen var en av de första utredarna på plats ombord på Scandinavian Star efter branden 1990. På en presskonferens i Oslo i helgen presenterade han sina slutsatser om att det var besättningsmän som anlade branden som dödade 159 av de 482 personer som fanns ombord.

– Det sorgligaste är att om de hade lyssnat på vad jag sade kunde antalet misstänkta ha reducerats från 482 till tre personer, säger han på presskonferensen enligt norska nyhetsbyrån NTB, skriver TT.

Dansk anklagades, men friades

Scandinavian Star var i början av april 1990 på väg från Oslo till Fredrikshamn när hon började brinna utanför Lysekil. Tidigt kom utredningen fram till att branden var anlagd. Polisen hävdade först att det var en dansk resenär som som anlagt branden, och dödats av den samma.

2014 friades dock dansken från alla anklagelser och norska politiker höjde rösten för att utredningen skulle tas upp igen. I juni 2014 inleddes så en ny utredning, den femte i ordningen. Resultatet från denna har inte presenterats ännu. Under 2015 meddelade politiker från olika norska partier att de också vill se en parlamentarisk utredning om hur hela ärendet har skötts.

Förlängd preskriptionstid

Båda dessa utredningar hade dock inte varit möjliga om norska stortinget inte hade upphävt den 25-åriga preskriptionstiden för brotten, bara några dagar innan gränsen nåddes förra våren.

Den polisiära utredningen som pågår har lovat att titta närmare dels på själva brandförloppet och dels på ekonomiska transaktioner och ägarförhållanden vid tiden för branden. De norska utredarna säger sig nu titta närmare på de uppgifter som Flemming Thue Jensen presenterade i helgen.

”Uppgifterna kommer jämföras med uppgifter som redan finns i utredningsmaterialet”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]