Fotograf: Bent Mikkelsen/Arkivbild

Kategori: Haveri | Juridik

”Scandinavian Star brann på svenskt vatten”

Scandinavian Star-branden 1990 kan komma att granskas på nytt – och kanske av svenska myndigheter.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]tt – och kanske av svenska myndigheter.

Färjan Scandinavian Star befann sig på svensk vatten när hon började brinna en aprilnatt för snart 25 år sedan och borde därför utredas av svenska myndigheter, enligt Sveriges Radio P4 Väst. Det menar i varje fall den norska skeppstekniska utredaren Gisle Weddegjerde, och hänvisar till norska polisdokument.

Sjöfartsverket bekräftar

Ända sedan olyckan, som tog 159 människors liv den 7 april 1990, har det hävdats att det skedde på internationellt vatten. Och utredningar har gjorts av de norska myndigheterna. Men Gisle Weddegjerde, som är utredare på stiftelsen Etteforskning av mordbranden på Scandinavian Star, menar att det hela skedde på svenskt vatten. Något som Sjöfartsverket också bekräftar för P4 Väst. Weddegjerde menar därför att svensk polis borde utreda olyckan.

Men svensk polis ska ha känt till att Scandinavian Star började brinna på Svensk vatten. Men den norska polisen genomförde ändå utredningarna.

– Det bestämdes på UD nivå att norrmännen skulle handha själva utredningen kring händelsen. Så är min minnesbild av det hela, säger Torbjörn Hansson som var vakthavande befäl vid polisen i Strömstad när katastrofen inträffade, till P4 Väst.

Kritiserade utredningar

Sedan 1990 har det genomförts fyra utredningar – och en femte, som inleddes så sent som i juni förra året, har ännu inte presenterats. Stödgruppen för anhöriga och överlevande har kritiserat nästan alla dessa utredningar för att de varit felaktiga eller för begränsande.

Men i helgen rapporterade norska Verdens Gang att Stortinget kan komma att tillsätta en sjätte utredning, denna gång på politiskt initiativ.

Skyldiga offren att ta reda på vad som hände

Förslaget om en parlamentarisk utredning har lagts fram av Arbeiderpartiet och har enligt tidningen majoritetsstöd. Martin Kolberg från Arbeiderpartiet säger till VG att de är skyldiga de som dog att ta reda på vad som egentligen hände vid olyckan. Inte minst med tanke på den dansk som tidigare pekats ut som skyldig till branden, men som vissa anser vara oskyldigt utpekad. Ett beslut om huruvida olyckan ska utredas vidare fattas av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite denna vecka.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]