Fotograf: Google Maps

Kategori: Miljö | Regelverk

”Ett nytt sanktionssystem bör snabbt införas”

Dagens sanktionssystem för de som bryter mot svaveldirektivet duger inte. Enligt trafikutskottet måste ett effektivt system skyndsamt införas.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ett effektivt system skyndsamt införas.

Riksdagens trafikutskott ryter nu ifrån mot regeringen för att man ännu inte har förbättrat sanktionssystemet för de rederier som bryter mot svaveldirektivet, vilket som bekant infördes den 1 januari 2015.

Ännu inga förslag

Trafikutskottet konstaterar att Transportstyrelsen redan 2014 i en rapport varnade för att det finns stora problem med det befintliga sanktionssystemet, men att regeringen trots detta ännu inte har kommit med några förslag på hur sanktionerna ska kunna förbättras.

Utskottet påpekar också att det enligt rapporten är i stort sett omöjligt att få en fällande dom för de fartyg som bryter mot reglerna, och att det finns starka ekonomiska incitament för rederierna att bryta mot de skärpta svavelreglerna.

”Skyndsamt”

Ett enigt trafikutskott anser nu att ett effektivt sanktionssystem måste införas skyndsamt, och man föreslår därför att riksdagen riktar ett så kallat tillkännagivande till regeringen om detta.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]