Isbrytaren Ale inledde isbrytarsäsongen i slutet av december 2022. Först nu i mars är alla fem isbrytarna i tjänst.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Isbrytning

Samtliga isbrytare är i drift

Efter en mild start på vintern är nu samtliga av Sjöfartsverkets fem isbrytare igång. Det meddelar Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.
Årets isbrytarsäsong kom igång senare än vanligt till följd av den milda vintern. Även om den riktigt tjocka isen ännu inte brett ut sig är nu Bottenviken istäckt ned till Umeå, vilket innebär att alla fem statsisbrytare är aktiva för att kunna assistera handelssjöfarten.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]av den milda vintern. Även om den riktigt tjocka isen ännu inte brett ut sig är nu Bottenviken istäckt ned till Umeå, vilket innebär att alla fem statsisbrytare är aktiva för att kunna assistera handelssjöfarten.

– På grund av den milda inledningen på säsongen har isen inte hunnit växa sig särskilt tjock vilket innebär att trafiken klarar sig på egen hand på många håll även i Bottenviken. Men under perioder med hårdare vind uppstår områden med ispress, där isen skjuts ihop, viket gör att det är viktigt att isbrytarna finns på plats och övervakar trafiken, säger Emma Grönkvist, biträdande driftledare på isbrytarledningen vid Sjöfartsverket i ett pressmeddelande under torsdagen.

Säsongens första isbrytarassistans genomfördes innan jul. Hittills har Sjöfartsverkets isbrytare assisterat 167 fartyg under den här säsongen, vilket jämfört med tidigare säsonger är en låg siffra.

– Även om våra assistanser så här långt varit färre i år så innebär vår närvaro och ständiga beredskap en garanti för att leveranserna når fram och för att industrin i synnerhet och samhället i allmänhet inte står still, säger Emma Grönkvist i pressmeddelandet.

Normalt pågår isbrytningssäsongen från december till slutet av maj.

I regeringens budget för 2023 finns finansiering för nya isbrytare. Under våren kommer Sjöfartsverket starta upphandling av två nya isbrytare och om allt går enligt plan kan dessa enligt Sjöfartsverket beställas under hösten 2023. Målsättningen är att den första nya isbrytaren ska vara i drift 2027.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]