Fotograf: Adam Bergman

Kategori: Politik

Samma minister, nytt departement

Regeringsbildningen är klar. Tomas Eneroth (s) fortsätter som infrastrukturminister i ett nybildat departement, där också Anders Ygeman (s) tar plats.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]rs Ygeman (s) tar plats.

Förhandsspekulationerna om Anders Ygemans comeback som statsråd stämde och hans nya ansvarsområde berör sjöfarten. Ygeman, som fick avgå som inrikesminister i samband med Transportstyrelsens IT-läcka, blir nu energi- och digitaliseringsminister i nybildade infrastrukturdepartementet, medan Tomas Eneroth fortsätter tjänstgöra som infrastrukturminister.

”Jättebra intryck”

Anders Hermansson, vice vd på föreningen Svensk Sjöfart, är glad över beskeden:

– Tomas Eneroth har gjort ett jättebra intryck så här långt och vi hoppas han fortsätter med det goda arbete som han hitintills har gjort.

Sjöfartsfrågor har under S/MP-regeringens föregående mandatperiod sorterat under näringsdepartementet. Nu blir det en omfördelning av transportfrågorna genom bildandet av infrastrukturdepartementet. Även det välkomnar Anders Hermansson.

– Det är bra att man skapar ett eget departement så att transportfrågorna får ett ännu tydligare fokus. Jag tror att ett nytt departement kommer att hjälpa till, för det är så mycket som behöver göras inom transportområdet. Vi har exempelvis många viktiga regelförändringar som bara måste till för att branschen bland annat ska kunna introducera ny teknik i tillräcklig fart för att kunna möta klimatutmaningar och bidra till utveckling av det nationella transportsystemet. Därutöver finns ett flertal utredningar som i dag ligger i regeringskansliet, remitterade och klara men som ännu inte har genomförts, till exempel förslag kring regelförenkling som vi hoppas att den nya regeringen nu skyndsamt genomför.

Kräver gott samarbete

Anders Hermansson understryker att både transportpolitiken och näringspolitiken är viktig för sjöfarten. 

– För sjöfarten som bransch är det viktigt att regeringen fortsätter det arbete man har påbörjat med att utveckla regelverket och möjligheterna för svensk sjöfart att växa vidare. Det kommer att kräva ett gott samarbete mellan det nya departementet och näringsdepartementet i de frågorna.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]