Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Fartygsaffärer | RoRo

Säljer sina två sista svenskflaggade

Stena RoRo säljer sina två sista svenskflaggade fartyg Stena Foreteller och Stena Forecaster. Besättning på båda fartygen har varslats om uppsägning. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]rslats om uppsägning. 

Stena RoRo kommer, enligt vd Per Westling, att sälja båda fartygen till två utländska bolag. Orsaken är att det inte är ekonomiskt lönsamt. 

– Det är lite sorgligt eftersom det är våra sista svenskflaggade fartyg. Men det är den enda möjligheten för oss. Det är bara att konstatera att ju färre båtar vi får under svensk flagg, inom den här kategorin av tonnage, desto mer praktiskt svårt blir det också att driva fartygen. För det är ju så att man inte kan sätta ombord olika nationaliteter på svenska fartyg, det finns en tröghet i det här systemet. Svensk flagg ger oss helt enkelt en del praktiska problem, säger han till Sjöfartstidningen. 

Han påpekar också att Stena RoRo måste anpassa sig efter rådande omständigheter och vissa saker styr man inte själv över. 

– Det här är annat än närsjöfart. Vi lever i en helt annan värld med olika typer av charterverksamheter. 

Samarbetar med facken

Stena Forecaster har det senast tiden fraktat flygplansdelar för Airbus från Frankrike till USA. Stena Foreteller är utchartrad till DFDS och opererar mellan England och Tyskland. Stena Foreteller kommer även efter försäljningen att fortsätta på samma rutt. Enligt Per Westling är besättningen varslad om uppsägning. Totalt handlar det om 35 svenska sjömän och ett antal TAP-anställda på framför allt Stena Forecaster. 

– Detta är naturligtvis aldrig roligt, men vi har en diskussion med både Seko och Sjöbefälsföreningen där vi kommer att göra det som står i vår makt för att förmildra effekterna av detta. Jag har en förhoppning att i synnerhet några inom Seco-området kan erbjudas anställning inom något av våra bolag. Det är diskussioner som nu pågår. 

Vad betyder det här i stort för Stena RoRo?

– Vi lever i en väldigt föränderlig värld. Det går till exempel inte jämföra Stena Line och Stena RoRo. Vi måste hela tiden anpassa oss efter konkurrenssituationen world wide. Vi lever ju egentligen inte på att operera fartyg och driva linjer utan på vår charterverksamhet och på köp och försäljning av fartyg. 

Stena RoRo har nu 13 fartyg kvar i sin flotta plus tre nybyggen på gång. 

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]