Carl Snaar, konstruktionschef maskinsystem på ytfartyg på Saab Kockums, har haft fullt upp med rekryteringar.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Arbetsmarknad

Saab Kockums storsatsar i Landskrona

Saab Kockums anställer ett tjugotal nya medarbetare för sin etablering på Varvsudden i Landskrona. Från och med i sommar ska verksamheten bygga delar till framtidens ubåtar.
Det var i februari i år som det stod klart att Saab Kockums skrivit ett avtal med Landskrona stad om etablering av en verksamhet på det gamla varvsområdet kallat Varvsudden, det för tillverkning av delar och komponenter till ubåtar och andra navala system. Nu står det klart att bolaget rekryterat ett tjugotal personer varav flera svetsare inför produktionsstarten som kommer att ske i juni.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]la varvsområdet kallat Varvsudden, det för tillverkning av delar och komponenter till ubåtar och andra navala system. Nu står det klart att bolaget rekryterat ett tjugotal personer varav flera svetsare inför produktionsstarten som kommer att ske i juni.

– Det har varit ett stort intresse och vi kommer att dra igång med svetsarbeten i sommar, säger Carl Snaar, konstruktionschef maskinsystem på ytfartyg på Saab Kockums.

Saab har tecknat ett hyresavtal med fastighetsägaren Niam för lokaler på totalt 15.000 kvadratmeter på Varvsudden. Där finns idag ett stort kluster av företag i området inom den marina industrin där huvudaktören är Oresund Drydocks. Bakgrunden till Saab Kockums etablering är att bolaget är i en expansiv fas över hela landet med en stor orderingång, vilket betyder att de behöver expandera till nya områden.

– För att kunna öka kapaciteten på tillverkningen har vi valt att fokusera på västkusten och bredda vårt upptagningsområde, säger Carl Snaar.

Saab Kockums arbetar med att etablera en verksamhet i Landskrona. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Saab Kockums är i dag Karlskronas största privata arbetsgivare.

– Vi ser en stor potential i Landskrona. Fungerar starten bra och produktionen kommer igång stabilt är det inte omöjligt att vi kan behöva rekrytera ännu mer framöver, säger Carl Snaar.

Att Sverige dessutom numera är medlemmar i Nato bidrar till att produktionsbehovet kan komma att växa ytterligare i framtiden.

– Arbetena kommer inte att minska, nu har Sverige exempelvis värdlandsstöd vilket betyder att vi måste kunna ta emot internationella fartyg och då är västkusten väldigt strategiskt för vår del eftersom Saab Kockums eventuellt kan få stötta Försvarsmakten i deras uppgift, säger Carl Snaar.

Just nu håller Saab Kockums på med att bygga två nya ubåtar av typen Blekinge (A26) till svenska marinen, en order som är värd 14 miljarder kronor. Initialt hade ubåtarna planerad leverans år 2022 och 2023, men projektet har försenats och enligt senaste kontraktet är den planerade leveransen nu år 2027 respektive 2028. Dessutom vill marinen starta ett helt nytt ubåtsprojekt och en förstudie ska redan ha påbörjats tillsammans med Saab enligt SVT Nyheter.

– Man skulle i framtiden kunna behöva komplettera A26 med mindre ubåtar som kan bära fler torpeder och vapen, säger Paula Wallenburg, chef för Sveriges ubåtsflotta till SVT.

Ett framtida projekt diskuteras nu bland försvarspolitiker, men något beslut finns ännu inte.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]