Fartyget Freesia Seaways fick problem vid förtöjning i Göteborgs hamn

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Så drabbades sjöfarten av blåsten

Kraftiga vindar i Västsverige ledde till inställda avgångar och svårigheter med förtöjningar i Göteborgs hamn under fredagen.

SMHI har utfärdat en gul varning för hårda vindar i Västra Götaland under fredagen och under morgonen har vindbyarna närmat sig 30 meter per sekund enligt SMHI. Under morgonen uppmättes vindbyar på 33–34 meter per sekund ute i skärgården, rapporterar Göteborgs-Posten.

Fartyg stötte i vid förtöjning

Blåsten skapade svårigheter vid förtöjning vid Arendal i Göteborgs hamn under morgonen. DFDS:s fartyg Freesia Seaways var på väg att förtöja vid kaj 750 men på grund av den hårda vinden hamnade man vid kaj 751, vilket ledde att man stötte in i fartyget Petunia Seeways. Stefan Strömberg, pressansvarig vid Göteborgs hamn, beskriver det som en lättare stöt och att det fanns en vattenkudde emellan fartygen.

– Det finns inga indikationer på skador på något fartyg eller person, och inte heller att det skulle ha lett till några utsläpp eller liknande. Nu jobbar man med bogserbåtar på plats för att bogsera fartyget till rätt kaj och det finns även en lots ombord, säger Stefan Strömberg till Sjöfartstidningen.

Skärgårdstrafiken drabbades

De hårda vindarna fick snabbt påverkan på färjetrafiken. Bland färjorna i Göteborgs södra skärgård drabbades nästa alla linjer av inställda hållplatser under morgonen. Färjorna till och från norra skärgården påverkades också.

Färjor mellan Sverige, Tyskland, Danmark och Norge påverkas

Stena Line rapporterade att det hårda vädret påverkat trafiken. Stena Germanicas ankomst till Göteborg är försenad, och även Stena Jutlandicas avgång från Fredrikshavn är försenad på grund av det dåliga vädret.

Color Line har beslutat att ställa in flera avgångar och ändra rutt på andra. Eftermiddagens avgång mellan Strömstad och Sandefjord är inställd, liksom avgången mellan Kristiansand och Hirtshals.

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]