Fartyget Rubymar sjönk i Röda havet till följd av attack.

Fotograf: mofa-ye.org

Kategori: Säkerhet

Rubymar sjönk i Röda havet

Bulkfartyget Rubymar har sjunkit i Röda havet under helgen. Förra veckan övergavs fartyget efter att ha attackerats av huthirebellerna. Det sjunkna fartyget riskerar att orsaka en miljökatastrof, då det har stora mängder konstgödsel i lasten.

Det brittiskägda fartyget Rubymar som är registrerat i Belize attackerades av huthirebeller förra månaden. Enligt uppgift från amerikanska militären sjönk Rubymar under lördagen, rapporterar Reuters.

Första förlorade fartyget sedan attackerna startade

Rubymar är det första fartyget som sjunkit sedan huthirebellerna inledde attacker mot kommersiella fartyg i Röda havet i november. Frekventa drönar- och missilattacker har tvingat rederier att dirigera om fartyg till den längre rutten runt södra Afrika, vilket stör global handel genom att försena leveranser och öka kostnaderna.

Amerikanska CENTCOM varnar i ett uttalande för att det sjunkna fartyget också utgör en risk för andra fartyg som passerar de trafikerade sjöfartslederna i farvattnen.

Lastat med konstgödsel

Enligt uppgifter transporterade Rubymar stora mängder konstgödsel, vilket kan få stora konsekvenser för havsmiljön. Ahmed Awad bin Mubarak, utrikesminister i Jemens internationellt erkända regering, skriver i ett inlägg på plattformen X att sänkningen av Rubymar är en miljökatastrof som Jemen och regionen aldrig tidigare har upplevt.

IMO ger stöd

Internationella sjöfartsorganisationen (IMO) skrev i ett uttalande under måndagen att man samarbetar med partners för att ge bistånd till regeringen i Jemen efter att Rubymar sjunkit i Röda havet.

IMO:s generalsekreterare Arsenio Dominguez. Foto: IMO

Vid öppningen av den tionde sessionen av IMOs underkommitté för fartygssystem och utrustning (SSE 10) gav generalsekreteraren Arsenio Dominguez ett skarpt uttalande riktat till de stridande grupperna.

– Sänkningen av fartyget Rubymar utgör en ytterligare risk för miljön och den maritima säkerheten. Vi är i kontakt med Jemens regering och andra FN-organisationer för att ge nödvändig hjälp. IMO kommer att fortsätta bidra till att förbättra säkerheten för sjömän och transit av fartyg från alla stater genom Röda havet och kommer att övervaka situationen nära, i samarbete med medlemsstaterna och partners från industrin, sa Arsenio Dominguez.

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]