Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Rosella i frakttrafik

Med stöd från Försörjningsberedskapscentralen återupptar Viking Line den 31 mars färjetrafiken mellan Kapellskär och Mariehamn för transporter av enbart frakt.

Bil- och passagerarfärjan Rosella, som normalt går i trafik för Viking Line på linjen Kapellskär–Mariehamn, återupptar den inställda trafiken och kommer under perioden 31 mars till 23 april 2020 att göra tur- och returresor Mariehamn–Kapellskär–Mariehamn på tisdagar, onsdagar och torsdagar. Viking Line uppger att inga resenärer kan åka med fartyget.

Minimibesättning

Informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström på Viking Line säger till Sjöfartstidningen att Rosella kommer att trafikera med minimibesättning och enbart frakt.

Försörjningsberedskapscentralen i Finland meddelar att stödet tryggar Ålands specialbehov och hör ihop med den mer omfattande stödhelheten som offentliggjordes 25 mars.

Ingen onödig persontrafik

För att bromsa coronavirusets spridning och därmed minska risken för en överbelastning av sjukvårdssystemet införde Finland från 18 mars undantagstillstånd med stopp för all persontrafik till Finland som inte klassas som nödvändig. Därmed opererar Viking Line nu primärt frakttrafik för att bidra till att säkerställa varutransporterna till och från Finland och Åland.

Övriga Viking Line-fartyg som fortfarande är i trafik är Viking Grace och Amorella på linjen Stockholm–Åland–Åbo och Viking XPRS på linjen Helsingfors–Tallinn.