Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Rock’n’roll och kryssningar på Birger Jarl

Birger Jarl har köpts av ”superentreprenören” Leif-Ivan Karlsson, som har ambitiösa planer för fartyget.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]sa planer för fartyget.

Före detta Sveabolagets passagerarfartyg Birger Jarl har i somras köpts av Leif-Ivan Karlsson. Planen är att hon förutom sin roll som flytande hotell med restaurang även regelbundet ska göra kryssningar i skärgården och samtidigt bli ”Stockholms nya maritima nöjescenter”.

– När kryssningarna till Mariehamn lades ner för tre år sedan påbörjade jag min spekulativa resa där jag har velat köpa fartyget. Jag lyckades till slut och fick köpet klart den 1 juni och övertog den totala driften av fartyget den 1 juli i år, säger Leif-Ivan Karlsson till Sjöfartstidningen.

”Fantastisk plats”

Leif-Ivan Karlsson, som kallar sig ”super-entreprenör”, säger att det är en fantastisk resa som Birger Jarl nu genomgår.

– Jag köpte två bolag. Det ena driver hotell och restaurang, det andra är ägare av båten. Det har vi namnändrat till Rederi Karlssons efter TV-programmet Karlssons. Det är ett rederibolag som kommer att hyra ut fartyget till restaurang- och hotellrörelserna.

Han säger att Birger Jarl kommer att hållas fullt sjövärdig med besättning och allt annat i sin ordning för att kunna göra kryssningar. 

– Jag har en fantastisk plats nedanför Fotografiska museet vid Stadsgårdskajen. Här kommer jag att stå med Birger Jarl, men då är platsen villkorad så att jag måste göra 80 kryssningar per år. Det betyder att Birger Jarl går ut varje lördag och söndag på en tre timmars kryssning i Stockholms skärgård. Från klockan 12 till 15 gör vi sådana lunchkryssningar. Söndagarna kommer vi att utarbeta mer och kalla för brunchkryssning och lördagskryssningarna är en lunchkryssning som vi kallar för förfestkryssning.

Julbord

En viktig del av verksamheten är julbord.

– Vi har 32 julbordsdagar. Julbord finns ju överallt, men det finns inte så fina julbord i maritim miljö med julbordskryssning. Vi har tre sittningar i 32 dagar från mitten på november till mitten på december. Vi har en kryssning per dag och sedan två sittningar till, förklarar Leif-Ivan Karlsson.

Nöjescenter med rock’n’roll

– Mitt syfte med Birger Jarl är, förutom kryssningarna och den vackra platsen, att etablera ett nöjescenter. Det blir rock’n’roll på fredagar och lördagar och sju dagar i veckan ska det vara party på båten. Jag har slagit ihop funktionerna på Birger Jarl med mitt bilmuseum, som är Sveriges största USA-bilsmuseum. Det kommer till exempel busslaster från Norrland som besöker museet med guidning och sedan blir det övernattning på Birger Jarl med kryssning och rock’n’roll-fest vid kaj. Vi har 177 hytter med närmare 500 bäddar, eftersom hotellverksamhet är ett ben av verksamheten, berättar Leif-Ivan Karlsson vidare.

Bevarar miljön

Fartyget kommer att renoveras, men Leif-Ivan Karlsson understryker att inget kommer att moderniseras i inredningen, det handlar om att fräscha till de ytor och föremål som har funnits.

– Jag är superentreprenör som person och förädlar saker vad än det må vara. Nu har det här fartyget kommit i mina händer så nu kommer fartyget att bli jättevackert och renoverat och förädlat från topp till tå. Det här är en fantastisk investering för eftervärlden. Nu är fartyget i rätt ägo, tycker många, och är glada över det jag gör. Det blir ingen förändring som förstör miljön ombord, försäkrar han.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]