Modeltester med Oceanbird på SSPA.

Fotograf: SSPA

Kategori: Forskning

Rise tar över SSPA

Sveriges forskningsinstitut Rise utökar sin maritima verksamhet genom att förvärva SSPA från Chalmersstiftelsen.

SSPA verkar, precis som Rise, i gränssnitten mellan forskning och näringsliv och arbetar bland annat med konceptutveckling och verifiering av prestanda för marina farkoster, uppger Rise i ett pressmeddelande.

Överlåtelse i juni

SSPA, ursprungligen Statens Skeppsprovningsanstalt, överlåts till Rise i juni 2021. SSPA grundades 1940 och har cirka 90 anställda med en årlig omsättning på drygt 100 miljoner kronor.

– Jag hälsar SSPA varmt välkommen till Rise och ser fram mot att följa SSPA på nära håll. SSPA bedriver internationellt erkänd maritim forskning med hög kvalitet och blir en strategisk viktig förstärkning av Rise befintliga maritima verksamhet, säger Pia Sandvik, vd för Rise, i pressmeddelandet.

Positiv förändring

SSPA kommer att ingå i divisionen för Säkerhet och transport inom Rise. Liksom vid tidigare förvärv kommer ett projekt att startas för att hantera alla aspekter i samband med integrationen.

– Vi ser positivt på denna förändring där SSPA:s breda och gedigna kompetens passar väl in i Rise hållbara maritima verksamhet. RISE är ett starkt varumärke och en större organisation med många upparbetade kontakter på områden som är intressanta för oss. Vi ser fram emot att tillsammans utveckla nya affärsmöjligheter i den växande maritima sektorn, säger SSPAs vd Stefan Eliasson.

Fokus på kärnverksamhet

SSPA förvärvas från stiftelsen Chalmers tekniska högskola.

– Chalmersstiftelsen vill fokusera starkare på högskolans kärnverksamhet och samtidigt skapa bästa möjliga förutsättningar framåt för SSPA. Rise:s organisation arbetar på ett sätt som har stora likheter med SSPA, med en kombination av offentliga och kommersiella forsknings- och utvecklingsuppdrag, och har kompetens och kunder som matchar SSPA på ett bra sätt, säger Stefan Bengtsson, rektor och vd för Chalmers.