Fotograf: Magnus Henriksson/Auvo Hällfors

Kategori: Haveri

Torrlastare på grund redan loss

Torrlastfartyget Riona drogs flott i Åbolands skärgård klockan 11:45 lokal tid på torsdagen.

Det var Alfons Håkans bogserare Kraft som drog flott Riona. Fartyget hade av okänd anledning kommit in på grunt vatten i närheten av stranden och körde in i bottenleran vid midnatt natten mellan onsdag och torsdag.

– Hon satt inte hårt på, det var just och just att hon hölls kvar, säger sjökapten Joakim Håkans från rederiet Alfons Håkans.

Ankrar 

Riona kommer nu att ankra och rederiet utreder i vilken hamn lasten av fältspat vid behov kan lossas. 

– Vi måste göra en ny dykarbesiktning för att få klart för oss skadornas omfattning. På morgonen var fören så inbäddad i lera att det inte gick att se hur skadorna såg ut i fören, säger redaren Anders Isaksson till Sjöfartstidningen.

Liten läcka

Anders Isaksson berättar vidare att det kommer in vatten i förpiken, men att alla andra tankar är torra. 

– Vi vet inte ännu om det är ett hål eller en spricka och om det eventuellt kunde repareras temporärt under vattnet så att man skulle få lasten bort.

I detta skede vill inte Anders Isaksson spekulera i orsaken till grundstötningen i skärgårdsfarleden

Riona gick på grund söder om Kasnäs i Åbolands skärgård natten mellan onsdag och torsdag. Archipelago VTS fick meddelande om grundstötningen lite före midnatt. Fartyget hade lastat i Kimito och var på resa till Viborg. Fartyget är på 1.263 dwt och byggd 1988. Fartyget ägs av Ab Ronja Marin Ltd.