Riksdagsledamot vill ge färjetrafiken till Gotland riksvägsstatus

”Landsvägen” till Gotland – färjan – måste få samma villkor och status som bron till Öland eller färjan till Fårö. Det skriver riksdagsledamoten Helena Bargholtz (fp) i en skriftlig fråga till statsrådet Ulrica Messing, där hon vill veta om Messing är beredd att verka för att Gotlands ”landsväg” över vattnet får samma status som övriga svenska riskvägar.

En avreglerad värld har lett till lägre priser och fler avgångar för flyget till Gotland, men färjetrafiken är fortfarande i högsta grad reglerad, skriver Bargholtz och fortsätter: ”Det är orimligt att priset för två personer med bil och ’Gotlandsrabatt’ är 874 kr (Nynäshamn tur och retur). På en vanlig landsväg hade kostnaden varit ca 360 kr. För dem som inte är bosatta på Gotland är priset 1.642 kr.

”Helena Bargholtz anser att priserna utgör en klar begränsning för besöksnäringen och att det är oacceptabelt att färjetrafiken när som helst kan utsättas för strejker och blockader. ”På vilken riksväg i övriga landet kan man plöstsligt och lagligt fälla ned en bom och stänga av trafiken utan att erbjuda alternativa vägar?”, frågar hon.

Anna Ljunggren

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]junggren[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]