Fotograf: Henrik Ekberg

Kategori: Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart | RoRo

Rekordvolymer igen i Ystad

Ystad Hamn fortsätter att slå rekord. Även under 2018 ökade volymerna för både gods och passagerare.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]de gods och passagerare.

Det är fjärde året i rad som Ystad Hamn visar upp rekordsiffror. 

– Det är riktigt glädjande att våra och våra kunders ansträngningar tillsammans med en fortsatt tillväxt på marknaden ger utdelning. Ystad Hamn är en av Sveriges största hamnar, säger hamnvd:n Björn Boström. 

Godsökning

Antalet passagerare var under förra året cirka 2,21 miljoner, vilket är en ökning med 1,3 procent jämfört med 2017 och nytt rekord för hamnen. Framför allt är det Bornholmstrafiken som ökar på passagerarsidan. Totalt hanterades cirka 3,68 miljoner ton gods, en ökning med 3,3 procent från året innan och även detta ett nytt hamnrekord.

Fler turer

Busstrafiken ökar med hela 30 procent, vilket enligt hamnen beror på Bornholmslinjens övertagande av Ystad-Rönne-linjen och att rederiet har en egen busslinje från Köpenhamn. Men man noterar även att antalet bussar har ökat på Polen-trafiken. Både Polferries, som trafikerar Ystad–Swinoujscie, och Bornholmslinjen utökade sina turlistor under året. 

Järnvägsvagnar minskar

Rekord slogs även för antalet personbilar, totalt transporterades 580.201 bilar under 2018, och antalet lastbilar/trailers, som räknades till 267.523 under året, en ökning med sju procent jämfört med 2017. Totalt anlöpte 3.793 fartyg, en ökning med 6,2 procent jämfört med året innan. Det segment som fortsätter att minska är järnvägsvagnarna, totalt 7.903 vagnar transporterades, en minskning med 2,3 procent jämfört med 2017.  

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]