Fotograf: Northern Offshore Services

Kategori: Fartygsaffärer | Offshore | Specialfartyg

Rekordkatamaran till NOS

Northern Offshore Services har tagit leverans av sin största servicekatamaran hittills. Katamaranen har byggts vid norska Grovjord Mek. Verksted och går i charter redan på torsdagen. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]r redan på torsdagen. 

Den nya servicekatamaranen Developer blir det första fartyget i Northern Offshore Services flotta som får fyra motorer, något som gör att företagets vd David Kristensson har extra stora förväntningar på den senaste leveransen.

– Det är ett innovativt fartyg som vi hoppas kunna höja vår servicenivå med ytterligare, och det ska bli spännande att se hur hon kommer att prestera. Hon levererades från varvet i Nordnorge i helgen och korsade sedan hela Nordsjön ned till Liverpool, så hon har en helt annan räckvidd än de tidigare båtarna. Och även om det fortfarande handlar om relativt små fartyg så känns den här nya båten inte så liten tack vare sina fyra motorer, säger David Kristensson till Sjöfartstidningen. 

I tjänst direkt

Developer befinner sig nu alltså i Liverpool där de sista testerna ska göras innan den går i charter redan på torsdagen. 

– Developer ska jobba på vindkraftsprojektet Gwynt y Môr utanför Liverpool, som nu är i full gång och blir den största vindkraftsparken som byggs i England näst efter London Array. Där ska Developer jobba ihop med våra två andra båtar, Achiever och Transporter.

Längre och bredare

Förutom att Developer blir första NOS-fartyget med fyra motorer blir hon med sina 27 meter också längre än övriga NOS-fartyg. Bredden blir 9,2 meter, maxfarten 30 knop och i passagerarsalongen finns det plats för maximalt tolv passagerare. 

Skrovet till Developer – som likt övriga NOS-fartyg får dansk flagg – har utvecklats i samarbete med Marintek i Trondheim och SSPA i Göteborg, och fartyget kommer att kunna utföra dockningsoperationer i över 2,5 meters signifikant våghöjd. 

Kopia på gång

Ett systerfartyg till Developer med namnet Discoverer håller nu på att byggas på Grovjord Mek. Verkstad, där leveransen är planerad till sommaren 2014. 

– Vi hoppas förstås att de här så kallade D-båtarna ska bli bra som våra A-båtar, det vill säga Advancer, Attender och så vidare. Målet är sedan att utöka D-serien med ytterligare fartyg, men när det gäller kommande beställningar så har jag ännu inget konkret att berätta, säger David Kristensson, vd för Northern Offshore Services, vars företag grundades på Donsö utanför Göteborg 2008 och är specialiserat på besättningsfartyg för vindkraftsprojekt till havs.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]