Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Passagerarsjöfart

Rekordhög sjö och inställda turer

Årets första storm, som fick namnet Alfrida, har nått kulmen vid våra kuster, och drar nu bort mot sydost.

Inom färjetrafiken har rederier ställt in flera avgångar på grund av vädret, bland annat Stena Line och Polferries på södra Östersjön, det förstnämnda rederiet har även ställt in turer mellan Göteborg-Fredrikshamn. Destination Gotland har ställt in samtliga avgångar i dag. På Ålands hav har Eckerö Linjen inga avgångar med färjan Eckerö mellan Eckerö och Grisslehamn. Även Viking Line har ställt in sina turer med Rosella mellan Mariehamn och Kapellskär. Viking Line och Silja Line lämnade bort anlöp av Åland i sin trafik mellan Sverige och Finland.

Tio meters vågor

I Finland fick stormen namnet Aapeli. Finska Meteorologiska institutets vågboj på Bottenhavet registrerade en signifikant våghöjd på 7,9 meter under natten mellan tisdag och onsdag, vilket är rekord sedan mätningarna inleddes med denna boj för åtta år sedan. På onsdag morgon var den signifikanta våghöjden på Bottenhavet 5,4 meter. På norra Östersjön uppmättes en signifikant våghöjd på sex meter under natten och på morgonen 5,6 meter.

Över 41 m/s

Vid fyren Bogskär söder om Åland mättes en vindstyrka på 41,6 meter per sekund i byarna och en medelvindhastighet på 32,5 meter i sekunden. Mätstationen Örskär utanför Gävle registrerade på tisdag kväll en vindstyrka på 38,5 meter per sekund i byarna och medelvindhastighet på 29 meter per sekund. Enligt SMHI drar nu stormlågtrycket Alfrida bort åt sydost över Baltikum: ”Kulmen har nåtts och vinden avtar på de flesta håll. Längs Upplands och Sörmlandskusten samt på Gotland fortfarande stormbyar på 25-28 m/s.”