Fotograf: Hallands Hamnar

Kategori: Hamn/Logistik

Rekord för skogsprodukter i Varbergs hamn

Hamnen i Varberg hanterade förra året drygt 1.429.000 kubikmeter sågade trävaror – en ökning med 19,1 procent jämfört med föregående år.

Enligt Hallands Hamnar är det den största volym av sågade trävaror som någonsin hanterats i Varbergs hamn. Den positiva ökningen beror framför allt på fler exportdestinationer och att byggandet på privathusmarknaden i USA och Storbritannien har varit eftersatt, uppger hamnen i ett pressmeddelande.

– Förra årets 1.429.000 kubikmeter sågade trävaror är ofattbart mycket. Det räcker till 93.000 villor. Om alla kubikmeter placeras efter varandra blir den totala sträckan lika lång som en bilresa mellan Varberg och Paris, säger Katrin Lemming Thulin, kommunikationschef på Hallands Hamnar i pressmeddelandet.

Ökad export till USA

Under 2022 ökade exporten av sågade trävaror till USA kraftigt. Enligt Hallands Hamnar är USA världens största marknad för virke med en årskonsumtion på 100 miljoner kubikmeter sågade trävaror, och cirka en procent av detta kommer från Sverige. Från Varberg går USA-exporten främst till öst- och gulfkusten.

– Volymrekordet är ett styrkebesked och vi är såklart väldigt glada över den fina utvecklingen. Nya samarbeten på rederisidan tillsammans med ett uppdämt behov av nybyggnation på exportmarknaderna har bidragit till rekordet, säger Björn Alvengrip, vd på Hallands Hamnar i pressmeddelandet. 

Hantering av sågade trävaror. Foto: Hallands Hamnar

Ny hamn på gång

Sedan november 2021 pågår byggnationen av den nya Farehamnen i Varberg. Projektet löper på enligt plan enligt hamnen. Flytten av hamnverksamheten är en del av ett stadsutvecklingsprojekt i Varberg som bland annat omfattar förlängning av Västkustbanan. Den nya hamnen ska stå klar till sommaren 2024.

– Det är en förmån att bygga en hamn helt från början och ta höjd för att skapa så bra förutsättningar som möjligt. Att maximera för en effektiv och hållbar produktion för våra kunder och skapa en optimal arbetsmiljö för våra medarbetare. Den fina utveckling vi ser nu är såklart extra glädjande att ha med sig när vi investerar i en ny modern hamn, säger Björn Alvengrip.